Hrvatski radio

Radio Zadar

Izglasani voucheri za putovanja - spas za likvidnost turističkih agencija

07.04.2020.

18:36

Autor: HRT Radio Zadar / HGK

Ilustracija - foto: Marko Dimic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Danas su u Saboru uz paket drugih mjera usmjerenih na ublažavanje posljedica epidemije bolesti COVID-19 usvojene i izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu po hitnom postupku po kojima se turističkim agencijama omogućilo izdavanje vrijednosnih vouchera umjesto povrata putnicima za paket aranžmane.

„Zahvalni smo Ministarstvu turizma, Vladi RH i Saboru na prihvaćanju naših prijedloga da se za neizvršene ugovore o putovanju u paket aranžmanu koji su se trebali dogoditi u ovim izvanrednim okolnostima, odnosno nakon 1. ožujka 2020. godine, omogući izdavanje vaučera. Putnik je u potpunosti zaštićen jer dobiva vrijednosni vaučer u iznosu uplaćenog koji može iskoristiti za drugo putovanje ili odgođeni termin putovanja po smirivanju situacije“, rekao je predsjednik UHPA-e Tomislav Fain. Dodaje i da će vaučer biti pokriven već ugovorenom jamčevinom putničkih agencija za slučaj nesolventnosti. „Putnik ima i pravo ukoliko se odluči za povrat sredstava i ne želi iskoristiti ranije uplaćeno i rezervirano putovanje, po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti i na puni povrat uplaćenih sredstva u roku od 14 dana“, pojašnjava Fain.

„Kao članovi Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija i organizatora putovanja (ECTAA) sudjelovali smo u pregovorima s Europskom komisijom slijedom kojih je izdana uputa potrošačima da prihvate odgode putovanja i vaučere. U komunikaciji s kolegama iz ECTAA-e iz brojnih zemlja poput Francuske, Belgije, Finske, Nizozemske, Velike Britanije, Italije, Poljske koji su u suradnji sa svojim Vladama također uveli institut vaučera u nekom obliku, došli smo do zadovoljavajućeg rješenja te nam je jako drago da su i naše Ministarstvo turizma i Vlada prihvatili prijedlog i pokazali veliko razumijevanje za sektor koji se našao u nezapamćeno teškoj situaciji“, rekao je predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba, ujedno i član Upravnog odbora ECTAA-e.

Agencije, osim što je novi booking i priljev bilo kakvih sredstava u potpunom zastoju od veljače, nisu mogle ni do sredstava za već rezervirana putovanja jer je novac već proslijeđen drugima u lancu paketnog aranžmana poput aviokompanija i hotela. Isti su povrat agencijama omogućili većinom u obliku depozita, vaučera, odgodama termina a često i nikakav. Putničke agencije su ranije važećih odredbama Zakona, u koji je bila prenesena EU Direktiva o paket i povezanim putnim aranžmanima, bile u nemoguće teškoj situaciji i prisiljene podnijeti teret krize same i prije dodatne eskalacije u ostatku gospodarstva. Već u anketama HGK i UHPA kroz veljaču, stopiranjem školskih putovanja, kongresa, poslovnih putovanja, ograničenjima međunarodnih putovanja kao i dolazaka gostiju iz Azije i drugih tada žarišnih zemlja, njih 92 posto je osjetilo jake i srednje negativne posljedice na dugoročno poslovanje. Taj se utjecaj zatvaranjem svih granica i djelatnosti samo povećao posljednjih mjesec dana. Ujedno od 2061 registriranih tvrtki za djelatnost putničkih agencija i organizatora putovanja njih 99,3% spada u kategoriju malih ili mikro tvrtki te im ovakvi gubici predstavljaju enorman udarac na poslovanje, a kako se često radi o obiteljskim tvrtkama, to je direktno prihod cijelih njihovih obitelji.

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i Udruženje putničkih agencija (UPA HGK) predstavljaju vodeća strukovna udruženja u turizmu koja zastupaju interese preko 2000 registriranih tvrtki za djelatnost turističkih agencija i turoperatora i zapošljavaju skoro šest i pol tisuća ljudi - navodi se u priopćenju HGK.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.