Hrvatski radio

Radio Zadar

Izjasnite se u treba li EU ukinuti ljetno računanje vremena?

11.07.2018.

11:28

Autor: tp

Izjasnite se u treba li EU ukinuti ljetno računanje vremena?

Izjasnite se u treba li EU ukinuti ljetno računanje vremena?

Foto: - / -

Europska komisija obvezala se kako će od 4. srpnja do 16. kolovoza 2018. prikupiti mišljenja građana, dionika i država članica o mogućim promjenama ljetnog računanja vremena u Europskoj uniji. Izjasnite se i recite treba li ukinuti ili ne, ljetno računanja vremena.

Zastupnici u Europskom parlamentu su u veljači ove godine pozvali Komisiju da pristupi temeljitoj analizi Direktive 2000/84/EZ od 19. siječnja 2001. o ljetnom računanju vremena i, ukoliko je potrebno, izradi prijedlog za njenu reviziju.

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine Europskog parlamenta koja se zalaže za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU-u, smatra kako je ta praksa zastarjela i ide na štetu građanima.  Brojne studije, uključujući i studiju koju je dao izraditi Europski parlament u listopadu prošle godine, nisu uspjele dokazati nikakve pozitivne efekte promjene sata, no utvrdile su negativne efekte na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i sigurnost u prometu. Prednosti takve prakse su tek marginalne dok su negativne posljedice za zdravlje mnogo ozbiljnije nego što smo smatrali do sada.” - rekao je Škrlec. 

Otvoreno javno savjetovanje o ljetnom računanju vremena možete pronači na ovim stranicama (https://ec.europa.eu/info/consultations/2018-summertime-arrangements_hr) ili jednostavno kliknite na povezicu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.