Hrvatski radio

Radio Zadar

Izlaznost do 11 i 30: U Zadarskoj županiji najslabiji odaziv birača

26.05.2019.

12:55

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Zadarska županija, uz Osječko-baranjsku, bilježi najnižu izlaznost na izbore za Europski parlament. Do 11 sati i 30 minuta glasovalo je 8,82 % birača, dok je nacionalni prosjek skoro 10 %. U Zadru je tijekom jutra najniži postotak glasača na Brodarici.

Zadarska županija, uz Osječko-baranjsku, bilježi najnižu izlaznost na izbore za Europski parlament. Do 11 sati i 30 minuta glasovalo je 8,82 % birača, dok je nacionalni prosjek skoro 10 %. Ipak, riječ je o povećanju jer je na europskim izborima 2014. tijekom jutra glasovalo samo 7 % glasača u Zadarskoj županiji. Na području grada Zadra do 11 i 30 glasovalo je 8,61 % glasača, što je također bolje nego prije 5 godina kada je ta brojka bila ispod 7 i pol posto. Zamjenik člana Županijskog izbornog povjerenstva, Tomislav Jurlina:

Najveća izlaznost u postotku je na otocima. Tamo je izlaznost preko 20 %, ali to su biračka mjesta od 70 do 150 birača. A imamo, recimo, 5,76 % na izbornom mjestu na Brodarici. Bilo je sitnih dojava da se prikupljaju potpisi za referendum na Bilom brigu na nekom stolu ispred glasačkog mjesta. To smo riješili. Uglavnom, radi se o sitnim stvarima koje praktički nisu ni vrijedne spomena.

Očekujemo da se naši zastupnici u Bruxellesu bore za hrvatske interese. Složno je to mišljenje Zadrana koji su jutros izašli na birališta, a što su točno kazali poslušajte u anketi:

 

 

 

Zadrani o izborima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.