Hrvatski radio

Radio Zadar

Izložba kostima: La Comedia dell'arte - komedija maski

17.02.2020.

18:10

Autor: HRT Radio Zadar

Izložba kostima: La Comedia dell'arte - komedija maski

Izložba kostima: La Comedia dell'arte - komedija maski

Foto: - / -

Narodni muzej Zadar predstavlja izložbu kostima La Comedia dell'arte - komedija maski, kustosice i autorice Marije Šarić Ban. Izložba se otvara u Edukativnoj dvorani Kneževe palače sutra, 18. veljače u 12 sati.

Izložba predstavlja renesansni kazališni oblik La Commedia dell'arte,  baziran na tipiziranim likovima i maskama. Commedia dell' arte se naziva i komedija maski, njena obilježja su profesionalizacija maske i improvizacija.

Na izložbi je izloženo dvadeset prikaza raznovrsnih likova iz commedie dell'arte, kostimi iz predstave Otello  u izvedbi  Kazališta lutaka Zadar, kostimi i skice iz predstava Ukroćena goropadnica (Shakespeare) i  Skup (Držić) iz GK Komedija iz Zagreba, kostimografkinje Marije Šarić Ban.

Izložba je osmišljena  u Dizajnerskom studiju Narodnog muzeja Zadar u razvoju, a cilj je upravo predstavljanje Dizajnerskog studija i njegovog doprinosa razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti, te Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil te stvaranje novih muzejskih zbirki na području tapiserija,  kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode.

Izložba je edukativnog karaktera, uz izložbu autorica je osmislila radionice izrade maski u terminima: 19.2. - 27.2.2020. u suradnji sa pedagoginjom Lucijom Sekulom. 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.