Hrvatski radio

Radio Zadar

Izložba krivotvorenih umjetnina: kako ih razlikovati od originala?

31.07.2018.

13:27

Autor: Dorotea Perović

Davor Visnjic/PIXSELL

Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Večeras u Kneževoj palači zanimljiva izložba! Muzej policije i Narodni muzej otvaraju izložbu krivotvorenih umjetnina, nazvanu Ljepota lažnog sjaja. Posjetitelji će moći razgledati 30-tak krivotvorenih radova, a ujedno i naučiti kako da, pri kupovini umjetnina ne postanu žrtve krivotvoritelja.

Kako razlikovati krivotvorinu od originala? Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a nekad ih mogu otkriti samo stručnjaci ili sami autori. Dvije su zadaće ove putujuće izložbe, kaže Dubravko Novak, načelnik Policijske akademije u čijem sastavu djeluje Muzej policije: Prvo da preventivno kao policija djelujemo dakle da kažemo ljudima koji se inače bave sa umjetnošću, koji kupuju umjetnička djela i rade s njima, da ih upozorimo da uvijek treba otvoriti četvero oči kako se ne bi kupila neka krivotvorina. Ima jako puno krivotvorina, pokušaja prodaje takvih djela, dakle preventivni dio, a s druge strane, ćemo edukativno djelovati, da ljudima jednostavno kažemo na koji način će pokušati prepoznati krivotvoreno djelo.

A što će sve posjetitelji moći vidjeti na izložbi, kazala nam je voditeljica Muzeja policije, Helena Biočić: Bit će izloženo 30-tak izložaka, najvećim brojem ulja na platnu. Bit će tu radovi Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.
U sklopu izložbe održat će se i stručna predavanja na kojima će se posjetiteljima dodatno objasniti ova problematika: Bit će jedna mobilna aplikacija koja će se moći skinuti na mobilni uređaj, gdje će se na hrvatskom i engleskom jeziku govoriti o tome u čemu je stvar kod određenog djela, zbog čega se radi o krivotvorini.
Izložba je otvorena do kraja kolovoza, a potom seli u Opatiju i Gospić.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.