Hrvatski radio

Radio Zadar

Izložba u Kapetanovoj kuli na Trgu pet bunara

10.12.2019.

18:06

Autor: HRT Radio Zadar

TZG Zadar/Iva Perinčić:

TZG Zadar/Iva Perinčić:

Foto: - / -

U Kapetanovoj kuli svakodnevno se mogu vidjeti unikatni radovi zadarskih umjetnika, a subotom u ciklusu Meet the Maker i upoznati autore .

Subotnjim predstavljanjem slikarice Vanje Jelenković u Kapetanovoj kuli na adventskom trgu počeo je ovogodišnji program Meet the Maker u kojemu će se Zadrani do kraja ove godine na skupnom izlaganju moći upoznati s radovima zadarskih umjetnika i kreativaca. Na prvom u nizu pop-up predstavljanja Vanjini radovi mogli su se vidjeti uživo, a posjetitelji su od same autorice mogli saznati nešto o njezinim tehnikama izrade, inspiraciji ili mogućnostima narudžbe i suradnje. Jelenković je na jednodnevnom predstavljanju, konceptualno naslovljenom NEon MooN, upoznala zadarsku javnost s dijelom svoje linijski razigrane i koloritno sugestivne mašte. Njezini prigodni blagdanski radovi, ukrasi i crteži imaju toplinu i širinu pronađenog djetinjstva, a već sljedeće subote (14. prosinca) predstavit će se Ana Padovan, ekstravagantna zadarska umjetnica posvećena izradi nakita. 

Istodobno se u Kapetanovoj kuli svakodnevno mogu vidjeti radovi zadarske slikarice Silvijane Dražović, slikara i crtača Borisa Cikača i oblikovateljice nakita Ane Garžine, kao i nekih članova zadarskog Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Cijeli je događaj na adventskom trgu, kao i prošlogodišnji Art Market, osmislila i realizirala vlasnica obrta AGart Ana Garžina, s ciljem da se u zimskom periodu zadarskim umjetnicima pronađe izlagačko mjesto pod suncem te da se publici ponudi puno više od jeftine i nekvalitetne kineske hiper ponude u suvenirnicama ili na sezonskim štandovima.           
 
- Umjetnici se mogu predstaviti na licu mjesta u jedinstvenom prostoru, a Zadrani dobivaju priliku za druženjem s umjetnicima ili jednostavno imaju mogućnost upoznavanja s lijepim, unikatnim i vrijednim radovima. Bila bi prava šteta ne iskoristiti ovaj lijepi prostor usred adventskih događanja - ističe Garžina smisao subotnjih pop-up eventa, ciklusa Meet the Maker i izložbi radova koji se svakodnevno mogu vidjeti. Tako slikarica Dražović ima i dio prigodnog programa, jer izrađuje blagdanske kuglice i boriće, dok je Cikač crtački posvećen mandalama (sveti krug, svemir, simbol svetog prostora) koje isprintane na majicama postaju nosiva umjetnost. Garžina nakit oblikuje od srebra i bakra s nešto ukrasa od naplavina.    

- Neki su radovi spoj srebra i bakra, dok su drugi samo od srebra ili bakra. Uvijek govorimo o istim tehnikama ili alatima, pogotovo jer mi se sviđa kako izgledaju zajedno. Fora mi je - kaže Ana. Galerija je otvorena svakim danom od 17 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.