Hrvatski radio

Radio Zadar

Izmještanje parkinga usporava obnovu stare Tehničke škole

25.01.2019.

13:53

Autor: Filip Matijević

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

"Građevinska čestica na kojoj mi planiramo raditi obnovu nama dodijeljenoga dijela stare Tehničke škole je jednaka toj zgradi. Mi tamo ne možemo zbog konzervatorskih odredbi osigurati parkirno mjesto", kaže prorektor Sveučilišta u Zadru, Josip Faričić.

Sveučilište u Zadru bi projektima, koji su najavljivani više godina, ove godine konačno trebalo početi mijenjati vizuru grada. Počet će konačno izgradnja Novog kampusa, na Molatu se dogodine počinje graditi kampus Arhipelogos, a tada bi se trebala i obnoviti stara Tehnička škola. Ipak, tu se pojavljuju problemi zbog čestice koja se obnavlja, kaže prorektor zadarskog sveučilišta, Josip FaričićU dijelu priče o staroj Tehničkoj zapelo je, naime, zbog nemogućnosti osiguravanja parkinga:

A građevinska čestica na kojoj mi planiramo raditi obnovu nama dodijeljenoga dijela stare Tehničke škole je jednaka toj zgradi. Mi tamo ne možemo zbog konzervatorskih odredbi osigurati parkirno mjesto.

Morat će se zato pristupiti izmjenama Prostornoga plana kako bi se parking osigurao na Novom kampusu, kaže Faričić. Otvara ta priča druge dimenzije. Postojećim odredbama, svaki objekt na Poluotoku koji će doživjeti obnovu ili prenamjenu morat će osigurati parking. Odluči li neki investitor obnavljati, primjerice, bivše hotele Zagreb i Beograd, gdje će to osigurati? Očekivati se može da će i tada Grad izaći ususret i omogućiti parking na, primjerice, Ravnicama, ali to je slijed koji otvara moguće poigravanje da se nekom to omogući a nekom drugom ne. Ipak, to je priča za budućnost. Sadašnjost je nada da u lipnju počnu radovi na izgradnji Novog kampusa u prostoru vojarne Franka Lisice i time nestaje postojeća atletska staza:

Na sjevernom dijelu sadašnje atletske staze je Urbanističkim planom uređenja predviđena izgradnja studentskoga doma. Aplicirali smo se na odgovarajuće europske fondove, financiranje smo dobili i upravo bi ovih dana trebao biti objavljen natječaj za izvođača radova i za nadzor gradnje.

A zadarsko sveučilište seli i na otok! U sklopu projekta Arhipelogos, Sveučilište će u zgradi bivše vojarne JNA na Molatu urediti jedinstveni otočni kampus. U tijeku je dobivanje svih dozvola, a očekuje se da će već dogodine početi radovi. Objekt će imati učionicu, laboratorij, prostor za rekreaciju, kuhinju s blagovaonicom i spavaonice za više od 50 osoba:

U toj vojarni namjeravamo organizirati jednu vrstu znanstvenoga centra za znanstvena istraživanja otoka, mora i podmorja. Isto tako planiramo provoditi redovite nastavne aktivnosti, ali isto tako i ljetne škole i zannstvene skupove. Cilj nam je te svoje aktivnosti provoditi tijekom cijele godine.

Ne manje važno, Arhipelogos znači i otvaranje radnih mjesta na Molatu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.