Hrvatski radio

Radio Zadar

Iznajmljivači: ima otkazanih rezervacija , ali u manjoj mjeri

04.03.2022.

11:47

Autor: S. Jakšić Mandić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Grga Jelavić / Pixsell

120 tisuća kreveta je u obiteljskom smještaju na području Zadarske županije. Predsjednik strukovne skupine županijske gospodarske komore Klaudio Grdović potvrđuje nam da je bilo nekoliko otkazanih rezervacija ali to ne smatra zabrinjavajućim. Svoj optimizam temelji na korona-iskustvima : 


Bukiranje ide za sada sasvim dobro za ovaj dio godine, gosti će čekati zadnjih 15 dana da se odluče hoće li doći ili neće, sve ovisi o situaciji kakva će biti. Međutim ako smo već dvije godine strahovali da gostiju neće biti a gostiju je bilo super, zašto se ne bi nadali da će i ova godina biti uspješna i dobra.

Klaudio Grdović

Danijel Radeta na čelu Udruge iznajmljivača Zadar nešto je zabrinutiji. Inf ormacije s terena nisu dobre, navodi: 

imali smo priliku vidjeti dva otkazana kruzera u 9.mjesecu, no mislim da ne bi trebalo nešto bitno utjecati na sezoni zato što mi i nemamo puno turista iz tih područja. Amerikanci otkazuju, oni kada putuju za njih je to odlazak u Europu , za njih je to odlazak u ratno područje, oni to tako vide. Mi se moramo koncentrirati na goste na nama bližim destinacijama, to je Njemačka i ove naše standardne države.

D. Radeta

U međuvremenu, Radeta predlaže da iznajmljivači pokušaju pomoći ukrajinskim izbjeglicama na način da im uz smještaj ponude i posao : 

I ja sam imam agenciju i tražim obitelj koji bi potencijalno ovu sezonu mogli odraditi u Hrvatskoj jer sam već imao ljude iz Gruzije koji su 2019. bježali od ek krize, imao sam 3 čistačice u svom hostelu. Nadam se pronaći nekog i na taj način zbrinuti nekog dok se situacija tamo ne smiri, dati im posao i smještaj i sve što uz to ide.

D. Radeta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.