Hrvatski radio

Radio Zadar

Izraženi kurenti, panulavanje na manjim dubinama i evo što za ješku

05.08.2022.

06:29

Autor: Boris Bulić

Ribolovna prognoza

Ribolovna prognoza

Foto: Boris Bulić / Radio Zadar

Kurenti će biti vrlo izraženi, posebno u tjesnacima i prolazima poput Ždrelca između Ugljana i Pašmana, Vele i Male Proverse ili primjerice u Rivanjskom kanalu.


Svi ribolovci moraju računati s tim snažnim strujanjima, a posebno parangalisti kao i podvodni ribolovci koji u svojim uronima na veće dubine definitivno prevaljuju puno duži put od uobičajenog.

Vodimo računa o roniocima

Kolovoz je uvijek bio vruć i kako to mnogi vole reći 'nesnosan' zbog visokih temperatura i gužve, kako one svakodnevne kopnene, prometne, tako i one na moru.


A istina je da je na moru gužva kojom nažalost dominiraju neiživljeni i najčešće nedovoljno educirani skiperi, jurišnici na gliserima i skuterima koji su vrlo neposredna i konkretna opasnost kako za sebe tako i za druge.


Stoga savjet odmah na početku, za sve skipere i nautičare – vozite oprezno, otvorenih očiju, defenzivno, a posebno izbjegavajte plutače kojima podvodni ribolovci na vrlo vidljiv način pokušavaju označiti područje na kojem rone.


U ribe u svako doba

U ribe u svako doba

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Prva kiša iza Vele Gospe sve mijenja

Ljetni režim visokih temperatura se nastavlja što je s obzirom na datum i logično. 

Na programu su i dalje dnevni vjetrovi uvjetovani sve izraženijim temperaturnim razlikama između kopna i mora. U nedjelju će se tako pojaviti i malo bure koja će se protegnuti s noći i na dan, a odmah potom, dakle, početkom idućeg tjedna, moglo bi nas poškropiti i malo kiše s tim da bi otoci trebali ostati suhi.


No to je sve očekivan i za ovo doba godine uobičajen scenarij.

Naravno, uskoro će se puno toga promijeniti jer kako znamo, prva kiša iza Vele Gospe odnosi ljeto i ljetne uvjete.


A i u podmorju je toplo, dapače, vrlo toplo zbog čega je riba uglavnom vrlo gladna, no isto tako i ćudljiva. Nije svaka ura 'ura od griza' što znaju svi koji su svakodnevno na moru.

Riblji se sat pomiče iz dana u dan, sve u skladu s kurentima odnosno s trenutkom nastupanja plime i oseke.


Ribolov u suton

Ribolov u suton

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Kurenti će biti izraženiji

Trenutno Mjesec raste tako da ulazimo u užbu. To znači da će kurenti biti vrlo izraženi, posebno u tjesnacima i prolazima poput Ždrelca između Ugljana i Pašmana, Vele i Male Proverse ili primjerice u Rivanjskom kanalu.

Svi ribolovci moraju računati s tim snažnim strujanjima, a posebno parangalisti kao i podvodni ribolovci koji u svojim uronima na veće dubine definitivno prevaljuju puno duži put od uobičajenog, upravo zbog kurenata koji onda te urone čini vrlo kosima, gotovo dijagonalnima.


Udičari će pak morati koristiti nešto teže olovnice koje kurenti neće moći baš tek tako kotrljati ili odizati od dna dok će spinneri pak moći pokazati svo svoje umijeće.

Naime, u spinningu se na mnogim pozicijama teško boriti s jakim kurentima. Domet izbačaja je ograničen što u kombinaciji s jačinom strujanja mora često onemogućuje plasiranje varalice na željenu i potrebnu dubinu. E, u tim situacijama treba znati izbalansirati pribor pa znanjem i spretnošću ostvariti ciljani ulov.


Panulavanje na manjim dubinama

To u prvom redu ovisi o terenu. Ukoliko bacite parangal na blato, lovina bi trebali biti moli i nešto landovine. Ako ga se baci na rub litoralnog spusta lovina mogu biti arbuni, ali i brojna druga 'šarena' lovina, dok najpliće položeni mali parangali mogu donijeti fratre podlanice, šarge i ostali obor koji se u ovo doba drži puno pliće nego inače.


Panulaši također mogu svoje careve tražiti na manjim dubinama, dok će ljubitelji lake panule i općenito plave ribe svoje ulove tražiti na samoj površini.

U ribolovu s kraja se mogu očekivati ponajprije hrpe sitne uzobalne ribe, a noću fratri, ušate i podlanice dok su spinnerima prvi na meti noćni šaruni, strijelke i brancini.


Spremni za isplovljavanje

Spremni za isplovljavanje

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Što za ješku za najkvalitetniji ulov?

 Ješka je kod većine ribolovaca stvar osobnog izbora. Potrebno je znati da većina riba preferira mesnu hranu. Tek se manji broj ribljih vrsta, poput primjerice odraslih salpi hrani isključivo biljnom hranom dok se jedan dio vrsta podjednako hrani mesnom i biljnom hranom.

 Najdostupnija i najlovnija ješka je definitivno dagnja koju rado napada većina udičarima zanimljivih vrsta, od malih špara do kapitalnih podlanica.

 No dagnje su sluzave i ribe ih relativno lako skidaju s udica tako da su mnogim ribolovcima, pogotovo početnicima, kao ješka malo problematične.


 Srdela je barem jednako lovna, no i ona je osjetljiva jer se lako skida s udica, bilo kao filet ili cijela.

 Stoga su takve ješke pogodne za dinamične tehnike kakve su primjerice beach ledgering, plovak ili lov á volo.

Nešto otpornija je lignja koja se rezana na trakice lako ješka i relativno dugo može ostati na udicama.

Za plovkaroše je naravno, najjednostavnija i najdostupnija ješka, pahulja kruha.


A za one sklone fermama i sličnim tehnikama u kojima ješka mora duže vremena ležati na dnu dok ne dođe prava lovina, volak je idealan izbor. Dovoljno je tvrd i žilav da može izdržati napadaje sitnih zuba i na kraju dočekati ribu života kojoj se u svakom izlasku na more zapravo i nadamo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Morske ćakule

Boris Bulić, većini 'morskih ljudi' poznat po svojim ribolovnim publikacijama vezanima uz more i ribolov, od knjiga, preko časopisa, svaki petak u programu Radio Zadra od 11.15h govori o ribolovnim temama. Emisija je namijenjena svima koji se ribolovnim bave iz razonode, ali i profesionalcima.

Poslušajte u Slušaonici