Hrvatski radio

Radio Zadar

Izricanje presude kapetanu Draganu na Županijskom sudu u Splitu

26.09.2017.

07:16

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, bit će objavljena u 13 sati i 30 minuta na Županijskom sudu u Splitu. Uz ostalo optužen je i za ubojstvo dvojice hrvatskih vojnika kod Benkovca.

Presuda Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, bit će objavljena u 13 sati i 30 minuta na Županijskom sudu u Splitu. Vasiljković je optužen za ratni zločin - za zlostavljanje ratnih zarobljenika i civila u zatvoru na kninskoj tvrđavi u ljeto 91.-ve, za ubojstvo dvojice hrvatskih vojnika kod Benkovca 93.-će te za planiranje i izvršenje napada na Glinu.
Podsjetimo, Vasiljković se nakon Domovinskog rata skrivao u Australiji. Ondje je i uhićen 2006. godine, a nakon dugotrajnog postupka, Hrvatskoj je izručen u srpnju 2015. Suđenje je trajalo godinu dana, a ispitano je više od 60 svjedoka.

Prošli je tjedan Dragan Vasiljković u svojoj obrani ustvrdio da je žrtva montiranog političkog procesa. U cijelosti je odbacio sve navode iz optužnice, a posebno da je imao ikakvo zapovjedništvo nad zatvorom u Kninu gdje je, kako je kazao, samo jednom prigodom dao prijedlog da se zatvor izmjesti. Tužiteljice Županijskog državnog odvjetništva iz Šibenika Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lučić svoj su završni govor držale tri i pol sata tijekom čega su, među ostalim, kazale da je tužiteljstvo dokazalo da je Vasiljković bio zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih postrojbi SAO Krajine koja je svoje sjedište imala u prostoru tvrđave u Kninu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.