Hrvatski radio

Radio Zadar

Jadrolinija će od proljeća 2022. povezivati Zadar i albanski Drač?

19.07.2021.

12:28

Autor:

izvor: MMPI

izvor: MMPI

Foto: - / -

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković početkom prošloga tjedna boravio je u službenom posjetu Albaniji, gdje se sastao s Belindom Belluku, ministricom infrastrukture i energetike te s Blendiem Klosijem, ministrom turizma i zaštite okoliša, te drugim albanskim dužnosnicima.

Središnja tema razgovora s albanskim kolegama bila je prometna povezanost - od jadransko-jonskoga koridora, uspostave stalne avionske linije između Zagreba i Tirane, do trajektnog povezivanja između obala dviju zemalja. Tako se na prijedlog hrvatske strane razgovaralo i o trajektnoj liniji između Zadra i najveće albanske luke u Draču. U obilasku luke bio je i državni tajnik u ministarstvu mora Josip Bilaver.

Kaže kako je dogovoreno da se što prije krene s pripremom i analizom prometa koji bi se odvijao na toj liniji. - Prije svega postoji interes za prijevoz teretnjaka, odmosno kamiona i tegljača, koji bi put preko nekoliko granica zamijenili jednom takvom linijom. Tako bi skratili vrijeme, ali i troškove putovanja, ističe Bilaver. 

Dodaje, kako nije slučajno odabrana luka Gaženica u Zadru - Gaženica je suvremena luka, međunarodni prijelaz,koji u svom sastavu ima i policiju i carinu,tako da on apsolutno odgovara njihovim zahtjevima, tim više što je Gaženica povezana brzom cestom na autocestu, kaže Bilaver.  

Načelan je dogovor da se linija uspostavi u proljeće iduće godine, a već se razmišlja i o mogućem brodaru koji bi je održavao. - Za sada je predviđeno da to bude Jadrolinija, međutim to nije zapreka, bude li interesa bilo kojega drugoga domaćeg ili stranog brodara da se ne daju dozvole, dodaje državni tajnik. 

Uz sezonsku liniju Zadar - Ancona, veza s Dračom bila bi druga međunarodna linija iz zadarske luke u Gaženici.

 

Galerija
privatni album, Foto: -/-
privatni album, Foto: -/-izvor: MMPI, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.