Hrvatski radio

Radio Zadar

Jahta udarila u kavez ribogojilišta

23.09.2022.

10:48

Autor: HRT Radio Zadar/MMPI

Mjesto nesreće

Mjesto nesreće

Foto: Ministarstvo mora / -

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru noćas u 00.17 sati slijedom zaprimljene dojave, u suradnji sa Lučkom kapetanijom Zadar pokrenula je koordiniranu akciju spašavanja plovila i posade prema motornoj jahti imena „Morning Light“, duljine oko 18 metara, zastave Republike Rumunjske s ukupno 11 osoba/članova posade, od kojih nitko nije ozlijeđen.

Kako je priopćilo Ministarstvo mora, motorna jahta je prilikom udara u ogradu kavezne konstrukcije ribogojilišta u Iškome kanalu, kod Dugog otoka, pretrpjela oštećenje trupa zbog kojega je primala more u potpalublje te je ostala nasukana na poziciji nesreće.


Dolaskom na poziciju službenici zadarske Kapetanije evakuirali su 9 od 11 članova posade, budući da su voditelj i jedan član posade svojevoljno ostali na jahti nadzirati privremeno sanirano oštećenje u predjelu trupa.


Službenici LK Zadar pregledali su oštećenja nasukane jahte te nisu uočili onečišćenje mora i morskog okoliša, nakon čega su prevezli 9 brodolomaca u Zadar, kamo su pristali jutros u 03.30 sati.


Očevid o uzrocima pomorske nesreće provode službenici Lučke kapetanije Zadar, iz čije nadležnosti je vlasniku oštećene motorne jahte naloženo da mora organizirati komercijalno odsukavanje i tegalj, u najkraćem vremenskom roku.


Oštećena jahta

Oštećena jahta

Foto: Ministarstvo mora / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.