Hrvatski radio

Radio Zadar

- Javio sam mu: „Uvučeno-neutralno-konus”. On je rekao: „U redu je.” To mi je bio znak da je idem preko Drine, pravac Zagreb...

12.05.2022.

13:07

Autor: Filip Matijević

Predavanje veterana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Naši preleti za Hrvatsku"

Predavanje veterana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Naši preleti za Hrvatsku"

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Svojim su junačkim podvizima početkom Domovinskog rata neslućeno podignuli moral u Hrvatskoj i istovremeno pomogli u osnivanju eskadrile lovaca u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu. Oni su Rudolf Perešin, Danijel Borović, Ivica Ivandić i Ivan Selak. To je četvorka od čijih je preleta za Hrvatsku prošlo 30 godina, a sinoć je u sjećanje na te događaje na Sveučilištu u Zadru održano predavanje.

Aeroklub Zadar je u povodu 75. obljetnice svojeg osnutka i 30. obljetnice povijesnog preleta hrvatskih pilota u MiG-ovima 21 iz tadašnje JNA u Hrvatsku, organizirao sinoć predavanje "Naši preleti za Hrvatsku" u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Sudjelovali su: Danijel Borović, Ivan Selak, Ivica Ivandić te Ljerka Perešin, supruga čuvenog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina.

Prvi je bio kolega Perešin koji je poletio iz Bihaća i sletio u Klagenfurt, drugi je bio Borović koji je poletio iz Bihaća i sletio u Pulu i onda smo Selak i ja poletjeli iz Užica i ja sam sletio u Split, a on na Pleso.

pilot Ivica Ivandić

U nedjelju će biti točno 30 godina od ova dva posljednja preleta koja spominje Ivandić. Otad se i izvan letačkih krugova pronijela poruka „Uvučeno-neutralno-konus”, prisjeća se Selak: 


Ivica je poletio, poletio sam ja nakon njega. Javio sam mu: „Uvučeno-neutralno-konus”. On je rekao: „U redu je.” To mi je bio znak da je idem preko Drine, pravac Zagreb...

pilot Ivan Selak

Dana 4. veljače 1992. u večernjim satima pilot Danijel Borović je lovcem tipa MiG-21 poletio s aerodroma Bihać i sletio u Pulu, stavivši se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci: 

To je bilo toliko dramatično, napeti ti mjeseci pripreme. Sam taj dan se komplicirao lošim vremenom, tajmingom, sve što se poremetilo, slijetanje u Puli u noći, bez svjetala... To čovjek pamti, svaki detalj!

pilot Danijel Borović

“Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” čuvena je rečenica pokojnog Rudolfa Perešina koji je u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt u Austriji. Poginuo je u operaciji Bljesak. Sinoć je na predavanju sudjelovala njegova supruga Ljerka: 

Kad mene netko pita jesam li oprostila... Pa ja sam oprostila! Ali zašto? Samo zato jer mislim da je lakše oprostiti nego tražiti oprost. I zato je moje srce mirno.

Ljerka Perešin

Čestitku i zahvalnost Aeroklubu Zadar uputio je Ivan Selak:


- Vrlo nam je drago da je Aeroklub Zadar organizirao razgovor o tome kako smo vratili avione u Hrvatsku. Praktički je ovo prvi put da je netko izrazio želju da čuje nešto malo i o tome.


Prisjetili su se prisutni i drugih poginulih prijatelja pilota; Mirka Vukušića, Marka Živkovića, Ante Radoša, Miroslava Perisa i Zlatka Mejaškog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.