Hrvatski radio

Radio Zadar

13:07 / 12.05.2022.

Autor: Filip Matijević

- Javio sam mu: „Uvučeno-neutralno-konus”. On je rekao: „U redu je.” To mi je bio znak da je idem preko Drine, pravac Zagreb...

Predavanje veterana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Naši preleti za Hrvatsku"

Predavanje veterana Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Naši preleti za Hrvatsku"

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Svojim su junačkim podvizima početkom Domovinskog rata neslućeno podignuli moral u Hrvatskoj i istovremeno pomogli u osnivanju eskadrile lovaca u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu. Oni su Rudolf Perešin, Danijel Borović, Ivica Ivandić i Ivan Selak. To je četvorka od čijih je preleta za Hrvatsku prošlo 30 godina, a sinoć je u sjećanje na te događaje na Sveučilištu u Zadru održano predavanje.

Aeroklub Zadar je u povodu 75. obljetnice svojeg osnutka i 30. obljetnice povijesnog preleta hrvatskih pilota u MiG-ovima 21 iz tadašnje JNA u Hrvatsku, organizirao sinoć predavanje "Naši preleti za Hrvatsku" u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Sudjelovali su: Danijel Borović, Ivan Selak, Ivica Ivandić te Ljerka Perešin, supruga čuvenog hrvatskog pilota Rudolfa Perešina.

Prvi je bio kolega Perešin koji je poletio iz Bihaća i sletio u Klagenfurt, drugi je bio Borović koji je poletio iz Bihaća i sletio u Pulu i onda smo Selak i ja poletjeli iz Užica i ja sam sletio u Split, a on na Pleso.

pilot Ivica Ivandić

U nedjelju će biti točno 30 godina od ova dva posljednja preleta koja spominje Ivandić. Otad se i izvan letačkih krugova pronijela poruka „Uvučeno-neutralno-konus”, prisjeća se Selak: 


Ivica je poletio, poletio sam ja nakon njega. Javio sam mu: „Uvučeno-neutralno-konus”. On je rekao: „U redu je.” To mi je bio znak da je idem preko Drine, pravac Zagreb...

pilot Ivan Selak

Dana 4. veljače 1992. u večernjim satima pilot Danijel Borović je lovcem tipa MiG-21 poletio s aerodroma Bihać i sletio u Pulu, stavivši se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci: 

To je bilo toliko dramatično, napeti ti mjeseci pripreme. Sam taj dan se komplicirao lošim vremenom, tajmingom, sve što se poremetilo, slijetanje u Puli u noći, bez svjetala... To čovjek pamti, svaki detalj!

pilot Danijel Borović

“Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” čuvena je rečenica pokojnog Rudolfa Perešina koji je u listopadu 1991. iz Bihaća preletio u Klagenfurt u Austriji. Poginuo je u operaciji Bljesak. Sinoć je na predavanju sudjelovala njegova supruga Ljerka: 

Kad mene netko pita jesam li oprostila... Pa ja sam oprostila! Ali zašto? Samo zato jer mislim da je lakše oprostiti nego tražiti oprost. I zato je moje srce mirno.

Ljerka Perešin

Čestitku i zahvalnost Aeroklubu Zadar uputio je Ivan Selak:


- Vrlo nam je drago da je Aeroklub Zadar organizirao razgovor o tome kako smo vratili avione u Hrvatsku. Praktički je ovo prvi put da je netko izrazio želju da čuje nešto malo i o tome.


Prisjetili su se prisutni i drugih poginulih prijatelja pilota; Mirka Vukušića, Marka Živkovića, Ante Radoša, Miroslava Perisa i Zlatka Mejaškog.