Hrvatski radio

Radio Zadar

Javni prostori grada - tradicija i suvremene potrebe

13.12.2017.

12:27

Autor: Dorotea Perović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu svog tradicionalnog blagdanskog susreta, Društvo arhitekata Zadar i zadarska podružnica Hrvatske komore arhitekata pripremili su sinoć u Kneževoj palači, izložbu radova i predstavili publikaciju - Javni prostori grada - tradicija i suvremene potrebe.

Izložba i publikacija rezultat su  interdisciplinarne arhitektonsko - urbanističke radionice Zadar 2020., u kojoj sudjeluju studenti i profesori zagrebačkog arhitektonskog fakulteta i Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Zadarskog sveučilišta. Riječ je o četverogodišnjem projektu – prve godine tema je bila grad i zaleđe – inovativni turizam i mogućnost da se zaleđe nađe u turističkoj ponudi zajedno sa gradom Zadrom. Ove je godine tema - javni prostori grada, tradicija i suvremene potrebe, objasnio je prof. Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu: Radi se o sedam bitnih prostora u gradu Zadru, ali bitnih za lokalnu zajednicu, jer smo smatrali ako građani budu zadovoljni sa svojim prostorom, ako žive s tim prostorom, da će ti prostori uvijek biti interesantni i za turiste. Jedan od tih projekata mogao bi uskoro biti i realiziran, kaže predsjednica zadarskog Društva arhitekata, Nives Kozulić: To je projekt na Bulevaru, uz rimski akvadukt. On je prilično zapušten, a to je jedan pješački prodor, koji bi se afirmiranjem i ovim načinom kako su ovi mladi ljudi predvidjeli, uredio i pokazalo kako se sa malim novcima javni prostori  mogu dovesti u jedan pristojan izgled.  

Iduće godine ljetna radionica imat će temu – grad i otoci, a u posljednjoj godini, 2019-toj bit će posvećena gradskim koridorima, odnosno ulaznim prostorima u grad. Profesor Jukić najavljuje još nešto: Nakon četiri godine imamo osmišljen jedan projekt -veliku međunarodnu konferenciju na temu inovativnog turizma i grada Zadra, i to bi bila kruna našeg četverogodišnjeg projekta.

Projektom se pokušava povezati različite znanstvene i umjetničke struke i prakse i kroz timski rad izložiti studente tim iskustvima. Nekako je jako važno nove spoznaje, nova iskustva ugrađivati u nastavu, a to se, prema našim iskustvima najbolje događa upravo tako da se povezuju studenti različitih studijskih grupa, kazao je Feđa Vukić, profesor na Studiju dizajna zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.