Hrvatski radio

Radio Zadar

Jazz je u Hrvatskoj itekako živ

10.09.2019.

10:00

Autor: Filip Buzov

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

U zadarskoj Gradskoj knjižnici sinoć je održana promocija knjige - Svijet Jazza - Od Adorna do Johna Zorna. Ova antologija tekstova o jazzu iz pera samih glazbenika i teoretičara, podijeljena je na tri dijela: Teorija i povijest svjetskog jazza; Jazz, književnost i strip, te Jazz u Hrvatskoj.

Knjigu je uredio novinar i predvoditelj Saša Drach potaknut manjkom književne literature o jazzu u Hrvatskoj s naglaskom na domaću scenu koja je ističe autor itekako živa: Moja je ideja bila da ovom antologijom u ovih pedesetak tekstova pružim što širi uvid u jazz, da pokrijem što šire razdoblje jazza, od samih početaka od L. Armstronga, New Orleansa i stvaranja prvih bendova...Što se tiče jazza u Hrvatskoj, ja mislim da situacija puno bolja nego što se misli, u Zadru Renato Švorinić  već godinama radi odličan festival, širom obale tijekom ljeta ima puno festivala, recimo mi smo u Zadar stigli s Raba gdje je jazz festival trajao četiri dana, pamtimo osam sjajnih bendova. Scena Hrvatska je sjajna Big Band Hrvatske radiotelevizije je sjajno rasadište .

Uz priređivača Sašu Dracha, knjigu su predstavili Davor Hrvoj te Melanija Pović Jagarinec urednica kultne emisije HRT-a "Vrijeme je za jazz".

Saša Drach:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.