Hrvatski radio

Radio Zadar

Je li došao kraj prepisivanju na ispitima?

14.10.2015.

11:35

Autor: Kristina Dukić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izišao je novi Pravilnik o pedagoškim mjerama - jedinstven za sve škole u Hrvatskoj. Prilagođen je novome dobu pa tako uključuje primjerice i kazne zbog korištenja mobitela. Novim pravilnikom regulirano je i prepisivanje. Provjerili smo što zadarski srednjoškolci misle o tome.

Popularne šalabahtere rijetko tko, priznat ćete, nije koristio. Priznaju to i zadarski srednjškolci, a ideja ne nedostaje.

Ja znam da zna bit u olovkama ili kemijskama, onda ga samo izvučeš. Ali isto kad pišeš šalabahter isto ti nešto uđe u glavu, zapamtiš.
Stavljala bih ih u rupe od gaća ono kad su gaće poparane i tako još je bilo mjesta čudnih.
Pišem na ruku, na nogu gdje god mogu zapisat pišem.
Postoji sad to je ka neka nova fora - imaju one satove digitalne i na njega se može upisat bilo što.
Preko mobitela i to. Nekome pošaljemo poruku pa rješava, ako ne uspije mobitel imamo stare šalabahtere. pričaju nam učenici. 

Iako iznimno inventivni, učenici zbog korištenja nedopuštenih izvora podataka za prepisivanje, prema novom pravilniku, riskiraju ukor.

I ako nas uhvate - zašto bi nas kaznili zbog toga.
A znam da je a što ćemo.
A kažnjavalo se i dosad kao ako te uhvati uvik te kazni.

Zato je pravilnik i napisan i dobro je, kaže ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora da je jedinstven za sve učenike i škole. Pedagoške mjere, tvrdi nisu napisane radi kažnjavanja učenika.

One služe isključivo da ih učenik upozna da na vidi na koji način se treba ponašati i ja mislim da je krajnje vrijeme da mi imamo ta pravila. /Dakle ako učenik želi otići s nastave mora znati da iza toga stoji određena posljedica, a to je u konačnici njegov izbor. - kaže Rade Šimičević ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.

Mlade ljude, kaže, treba usmjeravati i potrebni su im i autoritet i pravila. Odrasli su tu da ih provode, a krajnji cilj nije kazna već mijenjanje svijesti o tomu što je dobro, a što ne.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.