Hrvatski radio

Radio Zadar

Je li kiša pomogla ?

28.07.2015.

13:05

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je zasad teško i preuranjeno govoriti o posljedicama suše ove godine jedno je ipak sigurno - maslinova ulja bit će manje.

Zbog posljedica iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta koje vučemo još od prošle godine kada je domaća orkula značajno stradala od bolesti paunovog oka, a bilo je i maslinara koji nisu imali što brati, već je sada izvjestan slabiji urod maslina ove godine - navodi Ivan Šimičević iz poljoprivredno-savjetodavne službe:

               Prema tome ako uzmete u obzir da je ta naša orkula u našim maslinicima zastupljena preko 50 posto onda će se to sigurno itekako osjetiti na ukupan rod ove godine. Druga stvar, a to je olovna bolest i to najviše na ovim introduciranim stranim sortama, talijanskim sortama, gdje su one jako osjetljive na tu bolest koja se preklapa s tim paunovim okom i u takvim godinama kao što je bila prošla, puno kiše, plaćamo danak ove godine.

Maslinina muha, ekonomski najznačaniji štetnik masline, i dalje se lovi na svim opažačkim mjestima u Zadarskoj županiji, ali u niskom intenzitetu. Veće štete, preko 40 posto, pričinio je svrdlaš posebice u nekim maslinicima na Dugom otoku:

             Po onome što sam ja vidio tamo jer sam obilazio Dugi otok, i Zaglav i Žman, to se događa obično u maslinicima u kojima je teško provesti te mjere zaštite protiv maslinovog moljca kada se taj svrdlaš preklapa s tim štetnikom i onda kad izostane ta klasična zaštita s kemijskim sredstvima on tu jednostavno učini problem, kazao nam je Šimičević.

Kiša koja je pala protekloga vikenda različito je osvježila zadarsko područje.

                Po ovim informacijama koje ja dobivam s CDA uređaja, primjerice u Nadinu je palo 40-ak litara što je jako dobro tamo za njihove vinograde koji su već poprilično patili od suše. Ponegdje je palo 20-ak litara, ponegdje nije palo ništa, tako da gdje je ta kiša pala obilnije - ondje je dobrodošla.

A dobro je i to što su nas tuča i krupa pri tom zaobišli, zaključuje Šimičević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.