Hrvatski radio

Radio Zadar

Je li se odustalo od Doma umirovljenika na Olibu?

02.06.2015.

16:51

Autor: V.Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prije otprilike četiri godine na Olibu je planirana gradnja luksuznog Doma umirovljenika. Iako je grad Zadar tada dao potporu toj privatnoj investiciji, od tada gotovo da ništa nije učinjeno. Iz gradske uprave poručuju, kako od projekta nisu odustali, ali da se moraju naći modeli upravljanja te način financiranja izgradnje doma.

To je pitanje potaknula SDP-ova vijećnica Omerka Šarić Frantin koja je na zadnjoj sjednici Vijeća ustvrdila da su privatni investitori, mahom povratnici iz prekoocenaskih zemalja, do sada u projekt utrošlili više od milijun kuna. Grad pokušava naći pravo rješenje i za sada se stalo na tome, odgovara zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić:

       Mi smo to naravno u to vrijeme prije 4-5 godina prihvatili, surađivali smo oko osiguranja zemljišta, oni su financirali izradu projekta, e sad, to se procjenjuje, čini mi se, vrijednost 10-ak milijuna kuna, novaca baš nema, s te strane s koje smo mislili da će biti novaca, a Grad dovodi u pitanje dakle mogućnost tako  skupe investicije

Vrančić pritom dodaje da prije odluke treba vidjeti tko bi i kako vodio brigu o domu i bi li i koliko bilo zainteresiranih.

       Da od ovih 1200 na čekanju koje imamo u Zadru da bi se itekako našlo itekako voljnih staraca da budu u predivnom okruženju uz svu moguću uslugu koja se inače dobiva i u Zadru i u svakom domu. Kako mislim da ovdje je olako odustajanje - odgovara vijećnica Šarić - Frantin.

Nema govora o odustajanju tvrdi pročelnica za otoke Andreja Baraba:

       Nismo odustali od Doma na Olibu. Moj Odjel je upravo naručio studiju izvodljivosti za potrebe aplikacije ili za potrebe traženja privatnog investitora koji će u suradnji s Gradom dalje raditi na realizaciji tog projekta.

Kako je riječ o projektu koji predviđa veliki luksuz, upitno je bi li se uopće mogao financirati iz europskih fondova, koji prednost daju izvaninstitucionalnoj skrbi dodaje pročelnik za EU fondove Šime Erlić:

       A još gore, čak i kad bi nam to netko to dao, Europska unija da nam d,a ono što će gledati od nas je tko bi to održavao, na čije jasle bi to palo, je li to država ili je to Grad, i sada zamislite da to padne sad na Grad ili na bilo koga drugoga liječnici moraju ići dolje, medicinske sestre, koliki su to troškovi, to je nenormalno, di će živiti, di će spavati itd. to sve studija treba vidjeti.  

A u studiju bi osim ovih tisuću i nešto umirovljenika na listi čekanja, svakako trebalo uključiti i europske umirovljenike, koji već desetljećima svoje umirovljeničke dane provode radije na Mediteranu, nego hladnom i kišovitom sjeveru.      

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.