Hrvatski radio

Radio Zadar

Je li se tragedija u Modriču mogla spriječiti?

30.11.2015.

14:45

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prošli tjedan obilježili smo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Baš potkraj toga tjedna svjedočili smo brutalnom ubojstvu 22-godišnjakinje u Modriču. Naizgled skladna i normalna veza dvoje mladih okončana je ubojstvom koje je zgrozilo Hrvatsku.

Jesu li još jednom zakazale institucije i kako preventivno djelovati ?      

Iako je obitelj djevojku još prije godinu dana, kako pišu mediji, pokušala odvojiti od njezina dečka, u tome nije uspjela. Je li problem bila samo droga, kako se navodi, ili je u vezi bilo i nasilja, čini se da malo tko zna. 

Dario Vučenović iz Obiteljskoga centra navodi kako je teško govoriti o konkretnim slučajevima. Upozorava da je važno preventivno djelovati, još od osnovne škole, te navodi kakva su iskustva mladih koji su doživjeli nasilje u vezi: 

Većinom je to bilo nasilje na psihološkoj razini, međutim manje su prisutni spolno nasilje, tjelesna agresija. Znači negdje oko 1/10 tih mladih u vezama ima probleme i sa nasiljem fizičkog tipa.

Nasilnici su u ekstremnim slučajevima spremni ići i iznad te granice, upozorava Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće Zagreb: 

Nažalost nasilnik je nerijetko spreman i ubiti svoju žrtvu, a o čemu smo mi svjedoci i često to čitamo u crnoj kronici. Dakle sveobuhvatna potpora i podrška ženi koja je žrtva može prevenirati ovakve tragične situacije.                                                                                   

Na žalost u konkretnom slučaju nije pomogla ni prevencija, a velik problem kod sprječavanja teških kaznenih djela poput ozljeđivanja ili čak ubojstva pričinjava i činjenica da zlostavljane žene nerado i iz straha ne otkrivaju kroz kakav pakao prolaze sa svojim nasilnim partnerima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.