Hrvatski radio

Radio Zadar

Jedan krivotvorio poslovne knjige, drugi potkradao zadrugu

24.05.2019.

09:49

Autor: HRT Radio zadar

ilustracija : Borna Filić / Pixsell

ilustracija : Borna Filić / Pixsell

Foto: - / -

Razotkriven je 49-ogodišnjak kojeg se sumnjiči da je kao upravitelj zadruge u više navrata s računa podizao novčani iznos, koji je zadržao za sebe. Pričinjena materijalna šteta iznosi 115 tisuća kuna. Prevarant je kazneno prijavljen za zlouporabu u gospodarskom poslovanju.

 Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije  dovršili su kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom, kojeg se sumnjiči da je kao upravitelj zadruge u vremenskom razdoblju od 206 -2018 godine, u više navrata sa računa podizao novčani iznos, koji je zadržao za sebe. Pričinjena materijalna šteta iznosi 115.000,00 kuna. Protiv 49-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Iz zadarske PU izvijestili su i  :  Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije  dovršili su kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjim državljaninom Češke, kojeg se sumnjiči da kao direktor trgovačkog društva sa sjedištem na zadarskom području, tijekom 2014 i 2015 godine u  poslovnim knjigama svog društva nije prikazivao poslovne transakcije, na koji nije obračunava porez na pripadajuću dodanu vrijednost, što je bio obvezan.

Isto tako da je krivotvorenjem poslovne dokumentacije društva u cilju umanjenja obveze po porezu na dodanu vrijednost (PDV-u),  prikazivao da je došlo  do ino-isporuke robe i usluga prema njegovom društvu, a koje inozemne isporuke u stvarnosti nisu realizirane.

Na taj način je oštetio državni proračuna za iznos od 1.406.948, 00, kuna. Protiv 42-godišnjaka se državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog utaje poreza i carine te  krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.