Hrvatski radio

Radio Zadar

Jedan reality mogao bi napraviti turistički boom

27.02.2020.

12:34

Autor: Maja Savić

Jedan reality mogao bi napraviti turistički boom

Jedan reality mogao bi napraviti turistički boom

Foto: - / -

"Mesternes mester" naziv je norveškog reality show-a u kojem sudjeluju njihovi omiljeni sportaši a koji se od početka godine počeo emitirati u Norveškoj. Za Zadar je zanimljiv jer je naša županija odabrana kao lokacija u kojoj su snimljene neke epizode.

 Prvu emisiju pogledalo je gotovo milijun i pol Norvežana koji su odmah pokazali zanimanje za posjet Zadru.To su prepoznali i domaći turistički djelatnici.

Direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Skandinaviju Vedran Sušić izvjestio nas je kako se sutra sprema finalna emisija a dosad je već bilo reakcija Norvežana prema hrvatskim turističkim djelatnicima:

" Od početka emitiranja unutar tri dana zaprimili smo 30 tak poziva zainteresiranih Norvežana koji su htjeli iznajmiti vilu i jako je poraslo zanimanje za Zadar".

Skandinavci su što se istupa na van tiče a posebno u pogledu turističkih zahtjeva, homogeni. Ako ste u Norveškoj "in" pretpostavlja se da će zanimanje za vas pokazati i sjeverni susjedi. Mihaela Kadija ispred Turističke zajednice županije misli da je ovo mogući okidač za potencijalne goste sa sjevera

"Ovo može bti ta prijelomnica jer su to velika tržišta koja se drže skupa, oni dijele materijale, izvještaje, interese pa i medijska događanja tako da to može samo biti velika pomoć. Preko jedne skandinavske zemlje obuhvatite praktički sve."

Nije prvi put da zabavni program avanturističkog tipa kakav je norveški reality ili bilo kakav drugi inozemni medijski sadržaj napravi turističko čudo - kaže prof.Božena Krce Miočić sa odjela turizma zadarskog Sveučilišta.

" Bio je slučaj sa Južnokoreancima ali isto tako dječji program u Škotskoj je podigao broj dolazaka u toj zemlji. Primjer Novog Zelanda je već klasika."

Da sve bude na razini pobrinuo se i norveški veleposlanik u Hrvatskoj, Haakon Blankenborg koji je potvrdio popularnost Zadra na sjeveru svijeta.

" I danas kada se čujem sa svojim zemljacima i pitaju me gdje sam a kažem da sam u Zadru, oni odgovore sa oduševljenjem jer zbog realitiya znaju gdje sam".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.