Hrvatski radio

Radio Zadar

Jedem malo, ali svaki drugi dan

09.12.2015.

12:59

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ukidanje PDV-a na doniranu hranu dobra je vijest pred blagdane jer u našem gradu ima gladnih ljudi. U zadarskom Caritasu svaki se dan hrani 300 ljudi, u Benkovcu njih 100.

U Hrvatskoj koja je u krizi, gdje je velik broj nezaposlenih i sve više siromašnih - baca se godišnje čak 400.000 tona hrane. Hranu je, naime, do sada bilo jeftinije baciti nego donirati. 

Konačno, od jučer na doniranu hranu više se ne plaća PDV, što bi trebalo omogućiti da pomoć dobije što više socijalno ugroženih građana. Primjenom novoga pravilnika očekuje se i puno bolje stanje  u socijalnim samoposlugama i pučkim kuhinjama, a cilj je i manje bačene hrane. 

Ukidanje poreza na doniranu hranu u vrijeme pred Božić raduje osobito ako smo svjesni da broj korsnika Caritasa, Crvenog križa i i socijalnih samoposluga ne pada, naprotiv. Igor Blaslov iz Socijalne samoposluge u Zadru vjeruje da neće više strepiti hoće li uspjeti napuniti police za svoje korisnike: 

Rekao bi napokon. Dobra vijest pred blagdane i za naše korisnike socijalne samoposluge. Evo prilike za velike trgovačke centre da doniraju onu hranu koja je još iskoristiva i koju naši korisnici mogu dobiti  jer u našem gradu ima gladnih ljudi. Jedan  mi je čovjek jučer rekao : Ja vam jedem malo, ali svaki drugi dan. 

I zadarski Caritas  iščekuje nove donacije s obzirom da se u Pučkoj kuhinji svakodnevno hrani 300 Zadrana, a u Benkovcu njih stotinu. 

 Veseli nas da smo dobili prve informacije iz Hrvatskog Caritasa  da se već javio Konzum radi donacija. 

 Mirjana Tadić iz zadarskog Caritasa  očekuje da će slično postupiti i ostali veliki trgovački lanci:  

Tu su i OPG-ovi, kojih na našem prostoru, Hvala Bogu,ima jako puno i koji su veliki proizvođači hrane i koji će moći donirati. Ja se nadam da će sve manje takve hrane završavati u kontejnerima i da će na vrijeme biti dostavljena da se neće čekati onaj zadnji trenutak da joj istekne rok. 

Važno je istaknuti da vrijednost donirane hrane ne može prelaziti 2 posto ukupnog prihoda donatora u protekloj godini i samo do te granice vrijedi oslobođenje plaćanja PDV-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.