Hrvatski radio

Radio Zadar

Jedinstvena akcija na nadmorskoj visini od 1831 metra

28.07.2019.

09:47

Autor: HRT Radio zadar

foto: screen shot / MORH

foto: screen shot / MORH

Foto: - / -

Letačka posada Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Divulja prevezla je u sklonište za planinare na najviši planinski vrh u Hrvatskoj, Sinjal na Dinari.

Još je jednom do izražaja došla vrhunska osposobljenost letačkih posada HRZ-a za najzahtjevnije zadaće te potvrda stalne spremnosti Hrvatske vojske u pružanju potpore lokalnoj zajednici i civilnim institucijama. 

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV1 natporučnik Marko Filipović-Grčić kazao je kako je akcija u subotu 27. srpnja bila vrlo zahtjevna i složena. „Najprije smo prevezli pripadnike Planinarske Udruge Dinaridi i Hrvatskog planinarskog društva Sinjal 1831 iz Kijeva na Sinjal te kasnije i građevinski materijal. Cijelo smo vrijeme praktički s jednim kotačem helikoptera bili oslonjeni na stijenu jer se tamo ne može sletjeti, a na kraju smo dopremili i planinsku kućicu za sklonište planinara", kazao je natporučnik Filipović-Grčić, zaključivši kakko je akcija zahtijevala visoku koordinaciju i koncentraciju te nadasve uvježbanost cijelog tima za tako zahtjevne zadaće: "Sve je na kraju proteklo sigurno te smo s pogledom iz zraka i s poštovanjem ispratili najviši hrvatski vrh ispunjeni zadovoljstvom zbog još jedne uspješne letačke operacije".

Uz natporučnika Filipović-Grčića, u sastavu posade koja je provela tu iznimno zahtjevnu zadaću bili su i kopilot natporučnik Duje Voloder te tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Branimir Šimunović - navodi se u priopćenju. poveznica na videosnimku: https://www.youtube.com/watch?v=3kVhnCDffho

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.