Hrvatski radio

Radio Zadar

Jedinstveni muzej u svijetu slavi rođendan

02.05.2019.

10:35

Autor: Maja Savić

Jedinstveni muzej u svijetu slavi rođendan

Jedinstveni muzej u svijetu slavi rođendan

Foto: - / -

Muzej antičkog stakla u Zadru ove godine 5. svibnja slavi svoju 10. godišnjicu rada ali će obilježavanje krenuti dan poslije, od ponedjeljka. Ovo je jedini jedinstveni antički muzej stakla u svijetu i unatoč što je najmlađi u Zadru, miljenik je posjetitelja i turista.

 

Muzej antičkog stakla je specijalizirani arheološki muzej čije je djelovanje primarno usmjereno na očuvanje i izučavanje stakla kao prepoznatljivog dijela kulturne baštine. U proteklom desetogodišnjem razdoblju, MAS se svojim aktivnostima, programima, izdavaštvom, radionicama, suvenirima i svojom otvorenošću i angažiranošću prema posjetiteljima afirmirao kao izuzetno važna i prepoznatljiva kulturna institucija na području grada Zadra i Zadarske županije a i šire. Između ostalog, posebnost Muzeju daju demonstracije puhanja stakla koje se održavaju u staklopuhačkoj demo radionici, te izrada staklenih minijatura i nakita na plameniku.
U 10 godina održano je preko 100 izložbi, te više od 350 raznih događanja kao što su: koncerti, predavanja, tribine, radionice, kongresi, filmske projekcije, kazališne predstave, dodjele nagrada i priznanja i tiskovne konferencije. Muzej surađuje sa srodnim zdanjima po Europi pa se gostuje često i po Austriji kao što je bio slučaj nedavno dodaje ravnatelj Ivo Fadić te naglašava:

" Kao što je poznato ne postoji ni u Hrvatskoj, ni u Europi pa ni svijetu ovakav muzej, što ne znači da drugi muzeji nemaju izložbe antičkog stakla samo su one utopljene u stalni postav. Primjerice prednjače Keln i Aquileia."
.
Proslava obilježavanja 10. rođendana MAS-a počinje u ponedjeljak. Uz atraktivan i zanimljiv cjelodnevni program pristižu nove izložbe; izložba staklenih skulptura suvremenog hrvatskog kipara Petra Hranuellija i izložba staklenih skulptura ''Prirodi u čast'' češkog umjetnika Petra Stacha nakon čega će zadarski glazbenici jazz izvedbom uljepšati dojam. Dan kasnije, Petr Stacho održati će predavanje na temu ''Tehnika lijevanja stakla u peći'' a u 18 sati djeca iz OŠ Petra Preradovića Zadar imati će radionicu ''Mali arheolozi''.

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.