Hrvatski radio

Radio Zadar

Jedinstvenosti kraljevskog Nina

22.12.2015.

15:09

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plićina ninske lagune, koja u svom najdubljem dijelu ne prelazi metar dubine, tražila je kroz povijest svoje lađe. Ninska plazulja, jedan od zaštitnih simbola Nina, upravo je to. Ona može ploviti kad zatreba, doslovce i po samome pijesku.

Pješćane dine, uvale i zaljevi, kilometri pješćane plićine, oseke u kojima more postaje još pliće, stvorili su brodove, lpko su se lako prilagodili plovidbi kroz ninsku lagunu.

Pa on može ići do 10, 15 centimetara plićine. Jako je dobar za ribarenje pod sviću, možete doći s njim skroz u kraj, lako se okreće i jednostavno je za to. - kaže Šime Skočić.

Tradicionalni ninski kaić, plazulja, koja plazi po samoj morskoj površini, ravnog je dna, jer jednostavno, takav joj je oblik namijenila priroda. I uvijek se izrađivala, gradila na isti način, nastajala u radionicama ninskih obiteljskih brodograditelja.

Ovo što vidite, većinu ovih plazulja, kojw su se sad malo pomiješale s plastičnima, je nastala baš od moje familije, odnosno od moga oca, koji je to radio do 83-će, . Kad je umro otac, ja sam napravio za sebe jednu, tako da vidim znam li ja - i znam, to je ta pkava koja je moja. - objašnjava Šime Stulić.

Najčešća njihova boja je tradicionalno plava, no uz njih lako su se uklopile i druge.

Ona ima jako mali gaz, i to je misčlim jedinstveno u cijeloj Dalmaciji, ako ne i Hrvatskoj, baš takva plazulja, kakva je ninska. - govori Šime Stulić.

I baš zato, u planu je projekt očuvanja tradicionalrne ninske, drvene brodogradnje. Sve je manje onih, koji se bave gradnjom, tek oni koji znaju, naprave poneku za sebe ili prijatelje.

Planiramo zaštititi ninski drveni brod, ninsku drvenu plazulju...Planiramo za iduću godinu nekoliko drvenih brodova sagraditi povodom proslave 500-te obljetnice Gospe od Zečeva. najavljuje predsjednica TZ Grada Nina, Marija Dejanović..

U ninskoj laguni, portu koji okružuje staru, povijesnu gradsku jezgru, udobno se smjestilo 100-ak ninskih drvenih kaića. Uz one, oku skrivene, u susjednim uvalama, još ih je više.

Vidljivo je kako je ovdje jaka tradicija, koliko ljudi vole taj svoj tradicijski brod, koliko im služi za svakodnevni odlazak na more, a preko ljeta za prijevoz do plaže. - dodaje Dejanović.

Imam taj kaić za odlazak na kupanje, da odemo s obitelji malo dalje, za otić na skosavicu, na sviću i to. - kaže Šime Skočić.

Koliko god je bila dobra za pijesak, toliko je još bolja za ribolov, i to baš za specifični ribolov ninski na osti. - objašnjava Šime Stulić.

Ne tako davno, 70 posto Ninjana živjelo je od ovih kaića. A da bi se život kaića nastavio, gradit će se u sklopu novog projekta brodogradnje, novi, i naučiti mlade gradnji, kako bi se zaštitila bogata pomorska baština za buduće generacije.

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.