Hrvatski radio

Radio Zadar

Jednak izazov i europsko i domaće tržište

06.06.2013.

10:55

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru se održava nacionalna radionica "Proizvodi akvakulture na domaćem tržištu i tržištu Europske unije". Hrvatska u EU ulazi s nepunih 25 tisuća tona sveukupne proizvodnje u morskoj i slatkovodnoj akvakulturi. S obzirom da je ponuda ribe iz ulova sve manja, a zahtjevi tržišta sve veći ova djelatnost ima priliku ispuniti prazninu koja je nastala, a s vremenom će biti i veća - smatra voditeljica službe za akvakulturu Ministarstva poljoprivrede dr. Vlasta Franičević.

Hrvatski uzgajivači moraju biti sustavno educirani i informirani kako bi što kvalitetnije plasirali svoj proizvod - ističe dr. Vlasta Franičević voditeljica službe za akvakulturu Ministarstva poljoprivrede najavljujući nacionalnu radionicu "Proizvodi akvakulture na domaćem tržištu i tržištu Europske unije" koja se danas i sutra održava u Zadru….....

 " Radionica je u biti završetak jednog projekta kojeg već nekoliko godina provodimo u suradnji s FAO-om i koji se bavi upravo problematikom u akvakulturi koja dolazi u trenutku nakon što ste proizveli kvalitetan proizvod - što sad s njim? Kako ga plasirati kvalitetno na tržište, kako zauzeti svoje mjesto, kako steći povjerenje potrošača?…Znači ono što ćemo pokušati napraviti u ova dva dana jest prenijeti iskustva drugih zemalja EU , kako oni to rade, čuti njihove manje i više uspješne priče i pokušati od njih naučiti nešto novo." - kazala je voditeljica službe za akvakulturu ministarstva poljoprivrede dr. Vlasta Franičević. Također napominje kako je uzgoj ribe i školjkaša u Hrvatskoj proizvodna djelatnost koja stalno napreduje:

"Međutim ja bih rekla da je nama jednak izazov i europsko tržište i domaće tržište . Možda smo čak bolje plasirani na europskom tržištu nego na domaćem . A sada će se dogoditi da otvaranjem granica, kao što se nama otvaraju novi putovi u Europu tako se i europskim proizvođačima otvara naše tržište, prema tome mi moramo biti spremni i za mogućnost da nam dođu konkurirati takvi proizvodi iz drugih zemalja . Stoga mislim da su izazovi veliki, ali da su mogućnosti još veće."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.