Hrvatski radio

Radio Zadar

Jedrilica zapela, a brodica ostala bez pogona

06.08.2016.

18:38

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon jučerašnjeg stradavanja mladića koji nakon skoka s mosta između Ugljana i Pašmana više nije izronio, jučer je ispod mosta zabilježena još jedna pomorska nesreća, ovaj put s puno sretnijim ishodom. Jedrilica Morellina zapela je o most. Spašavala se i brodica kod Sukošana.

Jučer ujutro, 5. kolovoza oko 09.00 sati u Središnjicu je dojavljeno o manjoj pomorskoj nesreći na poziciji prolaz Mali Ždrelac gdje je jedrilica naziva „Morellina“, hrvatski charter, prilikom plovidbe udarila jarbolom u konstrukciju mosta iznad morskog prolaza, slijedom čega su na poziciju nesreće isplovili djelatnici Lučke ispostave Biograd na moru te su utvrdili da je do nesrće došlo nesmotrenošću skippera, C.A., njemački državljanin za što mu je izdan i naplaćen prekršajni nalog u iznosu od 7.500, 00 kuna kazne.

Tijekom jučerašnjega dana nije bilo potrebe za pokretanje značajnijih spasilačkih akcija, no od predvečerja uslijed naglog pogoršanja vremenskih prilika na moru dogodilo se nekoliko pomorskih nesreća slijedom kojih su pokrenute koordinirane spasilačke akcije.

Prva dojava u MRCC Rijeka zaprimljena je u 19.50 sati posredstvom tvrtke specijalizirane za pružanje pomoći na moru posadam i plovilima, čiji djelatnici su dojavili da je brodica naziva „Helga“ pretrpjela havariju jednoga od dva porivna stroja na poziciji ispred ulaza u biogradsku marinu. Budući da je posada navela kako su uz kvar primijetili i curenje pogonskoga goriva obavijestili su Središnjicu da im je zbog toga odbijen zahtjev za pristajanje u marinu, te su sa jednim porivnim strojem uspjeli otploviti prema marini Sukošan, nadomak koje, u 20.30 sati je brodica ostala u potpunosti bez pogona te je od službenoga plovila navedene tvrtke uzeta u komercijalni tegalj te u 22.00 sati sigurno vezana u sukošanskoj marini - izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.