Hrvatski radio

Radio Zadar

Jeftinija struja - tražite pismenu ponudu !

18.09.2013.

10:51

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Cijene se i dalje spuštaju a na nama je da odaberemo kod koga ćemo ići, kaže predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Nenad Kurtović te upozorava građane da prije konačnog odabira pričekaju pismenu ponudu

Konkurencija napokon čini svoje i na tržištu opskrbe električnom energijom. Nakon što je HEP od prvog listopada najavio niže cijene za građane 6 do 7 posto, slovenski GENI najavio je novo sniženje. Upravo je to ono što kao potrošači želimo. "Cijene se i dalje spuštaju a na nama je da odaberemo kod koga ćemo ići kaže predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Nenad Kurtović" koji ipak upozorava:

"Moram kazati da jedan veliki problem imamo, a to je što se sve to odigrava samo za one ljude koji koriste Internet i koji mogu prepoznati sve ovo na web stranicama. Tako da potrošačima apsolutno upozorenje, gledajte dobiti u pisanom obliku sve to u ponudi i tek kad pogledate sve detalje krenite na ugovaranje"  kazao je Nenad Kurtović za Radio Zadar.

Za prosječne potrošače u odnosu na sadašnju cijenu nova HEP-ova cijena na godišnjoj razini značit će ukupno za oko 300 kuna manji račun, kod slovenskog GENI-a ukupno za oko 500 kuna. To što je unatoč povoljnijoj cijeni kod konkurenciji najviše građana i dalje ostalo vjerno HEP-u nije ništa čudno jer i u Europi novom opskrbljivaču preseli se najviše 20 posto korisnika, kaže Kurtović.

"Odgovor treba tražiti dijelom i u tome da mi u Hrvatskoj imamo jako puno malih potrošača, imamo praznih stanova jako puno, vikendica, stubišta, garaža. Po popisu iz 2011-te godine sve skupa ima milijun i 500 tisuća stanova i kuća u kojima se stalno boravi i živi. A HEP na svojoj mreži ima kategorije kućanstva 2,2 milijuna. Znači preko 600 000 potrošača uopće nisu kućanstva u kojim se živi" upozorava Kurtović.  

Za očekivati je zaključuje, da će opskrbljivača mijenjati veliki potrošači , ali ne i mali.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.