Hrvatski radio

Radio Zadar

Jesenski "Dani sunca" 8. i 9. studenog

06.11.2013.

12:40

Autor: ap

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

„Dani sunca“, 29. po redu sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda u organizaciji udruge „Eko-Zadar“ održat će se 8. i 9. studenog 2013. na Narodnom trgu u Zadru. Radno vrijeme sajma u petak je od 8 do 19 sati, a u subotu od 8 do 15 sati.

Na sajmu sudjeluju dva zadarska obiteljska poljoprivredna gospodarstva; OPG Nedjeljko Čotić s medom i proizvodima od meda, te medicom i OPG Drago Drmić s likerima, džemovima i prirodnom kozmetikom.

Socijalna zadruga Put iz Rijeke donosi sirupe od ljekovitog bilja i pekmeze od samoniklog voća, dok OPG Aralica iz Šibenika, uz svoj poznati liker od višnje maraške „Teta Marica“, donosi i druge likere, džemove, rakije, prirodnu kozmetiku, ali i maslinovo ulje. OPG Nekić iz Biograda na Moru dolazi s programom biljnih mješavina, travarica, masti i ulja za masažu, a među njihovim mastima posebnu ponudu predstavljaju one na bazi nevena koje imaju višestruku primjenu. Zagrebačka Kasiopea stiže s paletom prirodnih kozmetičkih proizvoda na bazi meda, maslinovog ulja i ljekovitog bilja. Iz Zagreba dolazi i redoviti sudionik sajmova „Dani sunca“  - OPG Štefančić, no ovog puta ne samo s proizvodima od lavande, već posjetiteljima sajma prvi put predstavlja bučino ulje.  Proširenje lepeze njihovih proizvoda predstavlja i džem od šljiva i dunja iz Vukomeričkih gorica, pripremljen na starinski način uz dugotrajno miješanje na peći na drva.  Na „Danima sunca“ prvi će se put predstaviti OPG Davor Grgurević iz Slavonskog Broda, a donosi med i proizvode od meda među kojima su med s cimetom, te med s čokoladom, ali i Imunomed, propolis i  pelud.

S prirodnim kozmetičkim proizvodima dolaze i OPG Marija Kuljerić  sa Silbe i OPG Nedjeljka Jurin iz Lovrana. Paleta proizvoda za njegu kože Marije Kuljerić nosi naziv "Miris Silbe", a rađena je ručno od ljekovitog bilja ubranog na tom otoku. Uz kozmetiku, Kuljerić donosi i sušeno ljekovito i aromatično bilje. Nedjeljka Jurin, inovativna fitoaromaterapeutkinja s dugogodišnjim iskustvom u izradi prirodne kozmetike na „Dane sunca“ donosi novu kozmetičku liniju na bazi gorke, odnosno, kako se na dubrovačkom području kaže - ljute naranče koja daje tri vrste eteričnog ulja među kojima i eterično ulje neroli koje se dobiva iz cvijeta ljute naranče i najcjenjenije je ulje za njegu kože. Gorka naranča daje i eterično ulje usplođa,a od lista se dobiva eterično ulje naziva „petitgrain“. Kozmetičku liniju baziranu na produktima ovog samoniklog stabla Jurin je predstavila početkom listopada u Dubrovniku na sajmu održanom u prigodi obilježavanja 10. obljetnice UNESCO-ve konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.