Hrvatski radio

Radio Zadar

Jesmo li blizu proglašenju elementarne nepogode zbog suše dok čekamo dugotrajno rješenje?

28.07.2022.

12:45

Autor: Filip Matijević

Suša

Suša

Foto: Igor Soban / Pixsell

Kiše je na zadarskom području u dosadašnjem dijelu godine palo premalo. Razdoblje suše i visokih temperatura je i prognoza za bližu budućnost. Možda to čini dobro turizmu, ali nipošto ne ide u prilog poljoprivrednicima.

 Poljoprivredniku je sve rizičnije uzdati se u kišne oblake da bi imao uroda. Nije problem samo ova aktualna suša već činjenica da je premalo kišilo tijekom cijele dosadašnje godine. 

Mislim da ćemo imati velikih problema sa svim nasadima, a osobito mlađima koji teško podnose dugotrajnu sušu. Imamo sustave navodnjavanja koji imaju vode i to se pokazalo jako dobro, ali to je kap u moru površine koju obrađujemo. Činjenica je da će se bez organiziranog navodnjavanja ljudi teško u budućnosti baviti poljoprivredom.

Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu

Zasad je sustavom navodnjavanja obuhvaćeno nekoliko stotina hektara Baštice, Smilčića i Lišana. Ni tamo sve ne funkcionira idealno, ali je siguran pravac za razvoj poljoprivrede. Uz to, traže se i novi izvori vode: 


Ulažemo u sustave navodnjavanja, npr. Vransko polje. Paralelno tražimo podzemne izvore. Provodimo istraživanja u Ravnim kotarima, Sukošanu, Biljanima Donjim, Lišanima... Gradili bi se bunari i time bi se premostile ovakve situacije. Nije još elementarna nepogoda što se tiče suše, ali sve ide u tom pravcu.

Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu

Hoće li država i prije mogućeg proglašavanja elementarne nepogode pomoći poljoprivrednicima? Ili će se još neko vrijeme čekati kišni oblaci kao jedina pomoć žednoj zemlji? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.