Hrvatski radio

Radio Zadar

Jesmo li narod koji kuka?

24.01.2023.

09:24

Autor: Suzana Dražić

Tugovanje

Tugovanje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ne postoje točna istraživanja o tome koliko koja nacija u svijetu kuka, “nariče” nad svojom lošom sudbinom, poteškoćama i problemima s kojima se susreću, no već i na ovlaš usporedbu s drugim narodima u Europskoj Uniji, čini se da su građani Hrvatske u tome najučinkovitiji i najuspješniji. Čini nam se kao da je građanima Hrvatske u svemu što rade – srednje ime “kuknjava”! 

Ovaj neslavni rekord, čini se da je u “genima” svih naroda na području jugoistočne Europe, a u izazovnim vremenima još više dolazi do izražaja, napose u Hrvatskoj.


Život je sve samo ne lagan, te se varaju oni koji misle da postoje ljudi kojima sve ide od ruke. Postoje samo osobe koje kukaju i sve što im se događa pretvaraju u tragediju (osobne ili društvene naravi), ali postoje i oni koji unatoč stranputicama vide svjetlo na kraju tunela te ne kukaju nego djeluju. 


Uzmemo li samo jedan prosječan radni sat Nizozemca ili Belgijanca u njemu će se više napraviti posla nego što će ga napraviti prosječan građanin Hrvatske. Da stvar bude zanimljivija, oni u Lijepoj Našoj razvući će svoj radni dan na osam ili pak 12 sati za posao koji se obavi za jedan sat u usporedbi s 2/3 žitelja Beneluxa. 


Što nam to govori? Da građani Hrvatske više govore nego rade? Da više kukamo nego li djelujemo? Tome u prilog govore i statistike Eurostata. Jer je produktivnost rada u Hrvatskoj najniža u Europskoj uniji. Znači prije nego li krenemo raditi, radije će većina građana početi kukati. Prije nego krenemo li djelovati, većina će građana početi tražiti isprike da ne djeluje – uočava futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa Sanela Dropulić, direktorica poslovne zajednice Osjeti Hrvatsku www.osjetihrvatsku.hr


Stručnjaci za istraživanje depresije u Europskoj uniji iznijeli su podatke po kojima su građani Hrvatske među najpesimističnijim narodima velike EU obitelji u subjektivnom poimanju socijalne slike u kojoj žive. To znači da imamo puno više i živimo puno bolje nego što to sami percipiramo. “Ubijamo se”, dakle, crnim mislima iako je okolina u kojoj živimo znatno bolja od našeg najcrnjeg scenarija. Ništa bolje nije ni u našem susjedstvu. Jednako su grintavi i Slovenci, i Bosanci, i Srbi jer nam je očito gen grintavosti duboko ukorijenjen u južnoeuropskom karakteru.


Što su o tome u Temi jutra rekli naši slušatelji? Jesmo li uistinu narod koji voli kukati? 


"Ja ne kukam puno. Kad je ta tema, ja ne slušam" - rekla je jedna naša slušateljica. "Optimist sam u životu, ali ako uzmete jednog mladog Engleza - što su oni u životu prošli, a što smo mi prošli? - kaže naš slušatelj. "Imam tu naviku da se potužim onome tko mi je dobar prijatelj. Ponekad naiđem na komentare poput "uopće me to ne zanima..." 

Slušatelji o kukanju

Slažu li se građani? Poslušajte anketu Dina Kajića. 

Građani o kukanju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Jutarnji program

Svakoga jutra probudite se uz vaš Radio Osijek. Jutarnji program svakodnevno nudi brojne korisne informacije i zanimljivosti uz dobru glazbu i želje za uspješan dan. Od 6 do 10 sati s vama je ekipa Radio Osijeka.

Poslušajte u Slušaonici