Hrvatski radio

Radio Zadar

Jesmo li zaboravili?

28.08.2015.

16:06

Autor: V.Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izbjeglička kriza za koju Europa, čini se, nema rješenja tema je o kojoj se na društvenim mrežama i pojedinim portalima na ružan način komentiraju izbjeglice. Mnogi zaboravljaju da su prije dvadeset i više godina Hrvati iz Hrvatske i BiH spas od ratnih strahota tražili diljem Europe.


Tomo Aračić početkom devedestih rodnu Bosansku Posavinu morao je kao i deseci tisuća drugih napustiti zbog velikosrpske agresije. Iako se Tomina i priče migranata s Bliskog istoka i sjevera Afrike u mnogočemu razlikuju u jednome su iste - bijeg od rata u kolonama. To ga vrati u ratne devedesete:

   Ne možemo zaboraviti kolone. Kolone iz Vukovara, kolone ovdje na ovom prostoru,kolone iz Bosanske Posavine.Teško je sada to gledati, emocije se vrate, priča Aračić.

  Tomo je godinama radio i po pitanju integracije naseljenika iz BiH u Hrvatskoj i iako razumije da postoje i strahovi kod dijela građana po pitanju izbjeglica kaže:

   Čitam komentare  i vidim  da svi koji su bili nekada u kolonama  razumiju situaciju. Vidim da i u Srbiji dio proganika, koji su bili u kolonama tih deset, petnaest dana da su prihvatili sada te ljude koji su u kolonama. Čak im i pomažu,nose im odjeću,hranu...

Dio hrvatskih portala iz dana u dan donosi negativne priče o migrantima, a na društvenim mrežama nemali broj građana izrazito je neprijateljski nastrojen prema izbjeglicama. Takvi komentari su neprihvatlji, kaže u sinoćnjem trećem Dnevniku dubrovački biskup Mate Uzinić. Strahove treba nadvladati i pružiti im ruku bez obzira na to koje su vjere, kaže biskup Uzinić:

   Smatram da se moramo prisjetiti  da smo i sami bili izbjeglice i da su nas drugi primili. Sada kada drugi kucaju na naša vrata trebamo biti oni koji ćemo otvoriti svoja vrata.

  U zemlji u kojoj se više od 80 posto građana izjašnjava vjernicima - za očekivati je da su im riječi biskupa Uzinića bliske.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.