Hrvatski radio

Radio Zadar

Jeste li koristili "Smarticu" u autobusima Liburnije?

26.02.2019.

14:27

Autor:

Jeste li koristili "Smarticu" u autobusima Liburnije?

Jeste li koristili "Smarticu" u autobusima Liburnije?

Foto: - / -

Od kraja ljeta putničke karte za vožnju autobusima Liburnije na gradskim linijama mogu se kupiti uspomoć mobilne aplikacije Smartica, koja se može instalirati preko mobilnih trgovina Google Play ili App Store.

Nađete li se u situaciji da nemate gotovine ili sitniša, najjednostavnije je rješenje aktivirati aplikaciju Smartica te kupiti putničku kartu sms-om ili karticama. Naši korisnici mogu kupiti takvu kartu, pohraniti je u aplikaciju Smartica te je aktivirati pri ulasku u autobus prislanjajući svoj mobitel na "validator". To za sada mogu učiniti na svim gradskim linijama, kaže Damir Zubak, voditelj kontrole u Liburniji.

Vožnja tako kupljenom kartom traje 50 minuta, a osim naših građana namijenjena je i turistima. A razmišlja se i o tome da se, kada se stvore preduvjeti, omogući kupnja dnevnih karata i slično. Što se pak tiče studenata, radnika i umirovljenika za sada se ništa ne mijenja, kaže Zubak.

A novina koja u razvijenom svijetu postoji već desetljećima, obavještavanje putnika putem displeja o dolasku autobusa na stajalište, bit će moguća tek kada se uvede sustav e-ticketing. Riječ je o sustavu koji bi digitalizirao cjelokupnu Liburnijinu prijevozničku uslugu. Kada bi se uveo taj e-ticketing, što se nadam da uskoro i hoće, onda bi tim novim sustavima i uređajima u autobusima postići i tu informaciju. Osim toga bilo bi moguće i u samim autobusima imati digitalnu ili zvučnu najavu stajališta, dodaje Zubak.

Takvi bi displeji bili na frekventnim stajalištima poput autobusnoga kolodvora, na "maloj pošti" i pokraj Ekonomske škole na Puntamici. A osim pravodobnih informacija putnicima, sustav bi bio koristan i Liburniji za korekciju bilo kakvih zastoja i poteškoća u prometovanju njihovih autobusa.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.