Hrvatski radio

Radio Zadar

Jeste li prošetali novouređenom šetnicom na Muraju?

18.10.2020.

12:56

Autor:

Marko Dimic/PIXSELL

Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / -

Iz zadarske Gradske uprave ovih dana su najavili kako će na Dan Grada i blagdan Svetoga Krševana svečano biti otvorena šetnica na zadarskim bedemima - od stare Tehničke škole do Maloga Arsenala. Mi donosimo kako izgleda šetnica na kojoj su radovi pri samom kraju.

Radovi su počeli u rujnu prošle godine, a čitav projekt je zbog zaštite UNESCO-a bio pod stalnim nadzorom konzervatora. Na UNESCO bedemu smo, ovo će biti, tako da kažem, pješačka zonaona je tako projektirana i mišljena. Cijelo to vrijeme mi smo išli u tom smjeru u odnosu na upute koje su išle sa strane UNESCO-a ali i valorizacije u kontekstu integrirane kulturne baštine te nominacije ovoga projekta za financiranje, rekao nam je prije dva mjeseca pročelnik za Europske fondove u Gradu Zadru - Ante Ćurković. A projekt je s 85 posto financiran sredstvima EU-fondova i vrijedan je više od 25 milijuna kuna.

Osim zaštite vrijedne kulturne baštine, obnovljeni bedemi bit će još jedna zadarska turistička atrakcija. Ovo je izvrsna priča i valorizacija bedema na način kako i zaslužuju. Što se tiče te dodane vrijednosti za sam grad Zadar ona će biti značajna, to će se vidjeti u godinama koje su pred nama. Dobili smo izniman novi kulturni sadržaj koji će u toma dijelu biti važan za ukupnu sliku i imidž grada Zadra, kaže Ćurković. Na čitavoj trasi od gotovo osam stotina metara bilo je posla i za zadarske arheologe, gdje su otkriveni ostaci zidina. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.