Hrvatski radio

Radio Zadar

14:29 / 10.01.2019.

Autor: Filip Buzov

Jesu li cijene na zadarskom tržištu nekretnina dosegnule plafon?

HRT Zadar

HRT Zadar

Foto: - / -

Zadarsko tržište nekretnine već neko vrijeme prate i rekordno visoke cijene stambenog kvadrata. Prosječna cijena kreće se iznad dvije tisuće eura, a pojedini oglasnici govore kako tu možemo govoriti o skoku i do 14 posto u odnosu na 2017. godinu.

Rast cijena prati i boom stanogradnje na više lokacija. Što možemo očekivati ubuduće? Hoće li se zaustaviti val stambene gradnje, te jesu li cijene dosegnule plafon na zadarskom tržištu nekretnina - pitali smo naše sugovornike.

Po pitanju stambene novogradnje zadarsko tržište u samom je vrhu u Hrvatskoj. Godišnja kretanja ne idu u prilog kupcima jer cijene kvadrata bilježe stalan rast. Sve je to jasno vidljivo u oglasnicima - primjerice kvadrati stanova u zgradi koja se planira graditi na Meladi kreću se od dvije do dvije tisuće i 400 eura. Na Boriku za novi stan po principu ključ u ruke traže - dvije i pol tisuće. Na Crvenim kućama, ali za stan veće kvadrature - 1800 eura.

Investitor Željko Predovan za svoj stambeno poslovni projekt na Murvičkoj cesti otvoreno kaže kako se tu cijene kreću od dvije do dvije i pol tisuće, i veći dio stanova već je prodan. Lokacija, kvaliteta gradnje, zakon ponude - potražnje sve to utječe na formiranje cijene - no to je još jedan bitan faktor - napominje Predovan: Svjedoci smo kako cijena rada raste, tko god je gradio prošle godine, ove godine radna snaga je skuplja za dvadeset do trideset posto.

Dobra vijest je kako je od ove godine porez na promet nekretninama smanjen s 4 na 3 posto, a iz Vlade su već najavili i nove natječaje za subvencionirane stambene kredite. Takve mjere - pozdravlja Nikica Begonja predsjednik grupacije prodavatelja nekretnina pri županijskoj Gospodarskoj komori. Ja se nadam kako će Vlada nastaviti sa tim programima, to je vjetar u leđa za naše poslovanje, ali i ljude koji se odlučuju na kupovinu. 

Na upit jesu li cijene dosegnule plafon - odgovara Begonja odgovora: Čujte, Zadar je grad u ekspanziji, širi se, vi u Zasru možete kupiti i starije stanove po 1400, 1500, 1600 eura....po meni, mislim plafon, teško je reći, za sada ide s tim cijenama, a vrijeme će pokazati do kada..    

Agent za nekretnine Zoran Marasović približio nam je kupce : Naravno, tu su naši ljudi koji su platežno sposobni, koji su kreditno sposobni i ne žele više biti podstanari, imam tu ljude iz unutaršnjosti, ali i one koji kupuju nekretninu, većinom manje stanove, pa se bave najmom, bilo u turizmu ili traže podstanare.. 

Neki su mišljenja kako smo dosegnuli plafon, a neki kako će cijene još rasti. A što će biti s nabujalom stanogradnjom, hoće li doći do zasićenja ponude ? Investitor Željko Predovan odgovora : Po mojem predviđanju, doći će, ako se nastavi ovim tempom, jer znam projekte koji su još u pripremi i planiraju se realizirati, mislim da će doći do zagušenja tržišta, pogotovo kad cijene polete u nebo, a i kada se suočimo s problemom da je sve teže naći tvrtku koja će vam graditi. 

Trend rasta nekretnina prisutan je u većini obalnih gradova u Hrvatskoj. Na kontinentu je situacija drugačija, a iznimka je Zagreb. Zadar je na samom vrhu - najtraženijih, a ta činjenica najmanje veseli domaćeg kupca.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.