Hrvatski radio

Radio Zadar

Jesu li skrojene izborne liste?

09.10.2015.

14:59

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Strankama, koalicijama i nezavisnim listama ostalo je još deset dana do zakonskoga roka do kojega moraju predati svoje izborne liste. Iako se najzvučnija imena ne moraju bojati za svoju poziciju, zasigurno će biti dosta jagme za prvih nekoliko mjesta na listama.

Vrlo je izvjesno da će nositelj SDP-ove koalicijske liste u 9. Izbornoj jedinici biti aktualni ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, s kojim stranka zasigurno namjerava zadržati šest mandata s prošlih parlamentarnih izbora. Za svoju poziciju ne bi se trebao brinuti ni njegov kolega, ministar obrane Ante Kotromanović. Ingrid Antičević-Marinović bila bi počašćena još jednom kandidaturom.

Nikad nisam ništa tražila od stranke, ali naravno, što god je stranka na bilo kojoj razini od mene tražil, to sam i odradila, kaže Antičević-Marinović. Prvi ulazak u Sabor mogla bi osigurati i dojučerašnja pomoćnica ministra Sabina Glasovac. Franko Vidović, koji se spominje kao mogući nasljednik Predraga Matića, pobjedi li koalicija Hrvatska raste, zasigurno će biti visoko na koalicijskoj listi. Pred nama je utakmica, ali jedina enigma mi je u slučaju pobjede HDZ-a, koja se neće dogoditi, hoće li Karamarko biti premijer ili neće, rekao je u našoj emisiji Aktualni sat u srijedu Vidović. 

A da će predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u Hrvatski Sabor iz 9. izborne jedinice to je već sasvim sigurno. Mislim da je došao taj trenutak. Ja sam ovdje zapravo doma. Zadnjih godina sve više i sve češće dolazim u Zadar, tako da ću vjerojatno biti nositelj liste, rekao je na Dan obrane Zadra šef HDZ-a. 

Tko će mu sve praviti društvo, nije htio otkriti. No za očekivati je da bez obzira na sve optužbe i kazneno – pravne radnje neće otpisati Božidara Kalmetu i Josipu Rimac. Visoko bi mogli biti plasirani i njegovi bliski suradnici iz Zadra – Željko Dilber, Božidar Longin i Ante Župan. A, hoće li se uspjeti ugurati Darko Milinović, koji je tijekom unutarstranačkih izbora žestoko napadao Karamarka? Ja sam zainteresiran za pobjedu, ma tko bio na listi. Bez obzira tko bude protivnik mi ćemo ponovno imati najmanje deset mandata. Možete na kladionicama na to slobodno igrati hendikep, rekao je u Aktualnom satu šef ličkog HDZ-a Milinović. 

Iako se liste tek sastavljaju, teško je za očekivati da će koalicijski partneri dviju velikih stranaka biti visoko plasirani. Ulasku u Sabor u jednoj od najtežih izbornih jedinica nadaju se i reformisti, Živi zid i ORaH. No, mjesta je samo 14, a na zadnjim dvama izborima put Sabora otišli su samo kandidati s lista dviju najvećih stranaka ili njihovih koalicija.

                     

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.