Hrvatski radio

Radio Zadar

Jesu li ugroženi mali stočari?

03.05.2016.

11:58

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Stočari u Lici upozoravaju - oni kojima je državna zemlja dana na korištenje, koriste se njome jedino za dobivanje državnih poticaja. Ta zemljišta tako stoje prazna, tvrde mali stočari iz općine Gračac, koji žive u strahu da sutra neće imati čime prehraniti svoju stoku.

Prostranstva općine Gračac, najveće u Hrvatskoj. Na papiru, zemlja sva zauzeta. U stvarnosti, pusta - žale se oni koji od nje žive.

Sinoć sam gleda nekakvu državnu zemlju, triba mi za korištenje, jednostavno, ne mogu je nać. - žali se jedan od stočara Svemir Tadić.

Zemlja znači mogućnost dobivanja državnih poticaja. Zato u Arkod, nacionalni sustav evidencije uporabe poljoprivrednog zemljišta, korištenje zemlje upisuju - tvrde stočari - mnogi koji se njome uopće ne koriste.

Upisuju veliki igrači, ogromne firme, fiktivne firme koje nemaju veze s poljoprivredom, nit će se bavit poljoprivredom, upisuju abnormalne količine hektara. - žali se Ivan Tešija.

Na području općine Gračac veće zemljišne površine u Arkod je upisala i tvrtka Vigens Invest. Njezin je osnivač poznati Vigens, tvrtka zadarske poduzetnice Elvire Sterle, koja se bavi uzgojem krava i proizvodnjom mlijeka.

Firma Vigens invest nema niti jednog grla stoke, niti jednog zaposlenika, pokušava ovladat sa tri tisuće hektara zemlje. - kaže Ivica Čubelić.

Sterle pak tvrdi da je sve po zakonu i propisima.

Svi ti hektari o kojima vi pričate su upisani po istom ključu u istom periodu po kojima su i oni koji ovo govore upisali svoje hektare. - objašnjava Elvira Sterle, vlasnica tvrtke Vigens.

Zemlja, kaže, neće ostati prazna. Ondje stvara uvjete za proširivanje svoje proizvodnje.

Da mogu sa stokom doći na te površine i da mogu angažirati one ljude koje sam tamo već pripremila za prihvat te stoke. - dodaje Elvira Sterle.

A stočari se boje - hoće li ondje biti mjesta za sve? Isti problem, žale se, postoji u cijeloj Hrvatskoj i dovodi u opasnost opstanak manjih poljoprivrednika.

Želi nas se uništit, na neki način dobivam smjernice priklonit se većima, mislim što mi trebamo bit znači imamo stoku imamo grla, mi trebamo bit njihovi pastiri. - govori pak Ivan Tešija.

Život malog poljoprivrednika ovdje žive samo oni koji moraju, ili vole Liku, jer život je ovdje daleko od idile. Ipak, bilo bi lakše kada bi mali s velikima, bez svađe, uspjeli koračati zajedno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.