Hrvatski radio

Radio Zadar

Joga-trener usavršio se u Belgiji . Mogu i drugi poduzetnici!

08.11.2019.

11:42

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: SJM

foto: SJM

Foto: - / -

Mladi poduzetnici s područja Zadarske županije imaju priliku uključiti se u program Erasmus Hrvatske gospodarske komore i svoja znanja obogatiti boravkom kod iskusnih europskih poduzetnika. Riječ je o pograničnom programu koji je pokrenut 2012 godine.

Samo ove je godine 12 mladih poduzetnika ovaj program odveo na više mjeseci u europske zemlje. Erasmus je danas predstavljen u zadarskoj gospodarskoj komori. Ivan Jurić , viši stručni suradnik u Pododjelu za inovativno poduzetništvo HGK : Do sada smo povukli više od 400 tisuća eura. Naši poduzetnici imaju priliku ići u sve zemlje EU te zemlje u okruženju, projekt je 100 % financiran iz Europske komisije. Poduzetnici koji imaju tvrtke duže od 3 godine u mogućnosti su da prime nekog stranog državljanina na razmjenu i tako oni budu mentor – domaćin nekom stranom poduzetniku. Sva dosadašnja iskustva su vrlo pozitivna, ljudi su jako zahvalni na ovoj prilici. Kada odete vanii kada vidite kako neki drugi sistem funkcionira u zemljama u okruženju, steknete prijeko potrebno iskustvo kako bi unaprijedili svoj posao, naročito ako ste početnik - ističe Jurić.

U proteklih godinu dana hrvatski poduzetnici tako su se usavršavali u Belgiji, Nizozemskoj, Italiji, svaki poduzetnik sam izabire odredište i jednu od 20 tisuća tvrtki koliko ih je u bazi programa. Uz to, Erasmus se provodi i u Singapuru, Izraelu i SAD-u, do 3 mjeseca, može se ići i u te države.  

IT i nove tehnologije područja su dosta zastupljena u ovom programu doznajemo ali i razna druga područja, kazao nam je Jurić: Čak imamo i slučaj iz Šibenika – čovjek koji ima joga-studio išao je u Belgiju na razmjenu kod čovjeka koji se bavi poduzetništvom u tom vidu i oduševljen je iskustvom koje je stekao i sad je otvorio svoj studio tu u Hrvatskoj.

Zanimljivo je da sa šireg zadarskog područja odnosno s područja Zadarske županije niti jedan poduzetnik od 2012.godine nije iskoristio prigodu i odlučio se upustiti u ovaj oblik poslovne razmjene. Nedovoljna informiranost glavni je uzrok tome, poručuje Jurić i nada se kako će današnja radionica potaknuti poduzetnike da se uključe. Boravi se između jednog i 6 mjeseci  i važno je imati razrađen poslovni plan da biste mogli ući u program odnosno ideju koju namjeravate razraditi. Svi detalji dostupni su na stranicama komore - rečeno je u zadarskoj HGK. 

Do kraja 2020. godine u programu Erasmus za poduzetnike na raspolaganju je još 130 tisuća eura. Šteta je ne iskoristiti ih.

 

 

Ivan Jurić o Erasmus programu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.