Hrvatski radio

Radio Zadar

Jordan Žaja: "Kad je čovjek u uniformi ne možeš znati je li maloljetan"

30.11.2016.

12:10

Autor: žmr

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na suđenju Draženu Slavici trebao je svjedočiti Josip Sovulj, svjedok koji je prvi u procesu za kornatsku tragediju spomenuo četvrti transportni helikopter, danas nije došao na suđenje. Svjedočio je Jordan Žaja, u vrijeme događaja tajnik vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Najviše upita državnog odvjetnika Zvonka Ivića odnosilo se na maloljetne Marka Stančića i Karla Ševerdiju koji su prije 18-e godine dobili, tvrdio je Ivić uvjerenje o osposobljenosti za obavljanje vatrogastva, što je protivno Zakonu o toj djelatnosti. Evo kako je to komentirao Jordan Žaja, 2007. tajnik vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije.

Svaka talentirana osoba ili ona koja želi biti član, po našem nekakvom ljudskom uvjerenju može pristupiti izobrazbi ali ne treba dobiti svjetođzbu niti može dobiti liječničko ujerenje da može obavljati takvu djelatnost. Znači on je bio samo pripremljen da postane vatrogasac Kad netko želi zašto mu nebi omogućili da opristupi izobrazbi, rekao je Žaja. Ponovio kako je zapovjedniku na požarištu važan broj vatrogasaca, te da se ne vodi poimenična evidencija.

Žaja: Zamjenik zapovjednika JVP-a piše dežustva za sljedeći.

Sudac Radman: Ali ja vas pitam gdje su upisani ljudi koji su išli na Kornat. 

Žaja: Ne piše se. Šta će pisati imena, piše se broj. 

Na pitanje državnog odvjetnika - kako su se onda maloljetni Stančić i Ševerdija našli na Kornatu, Žaja nema odgovora. Kaže kako zapovjednik DVD-a šalje ekipu na požarište, a prihvaća ih zapovjednik na požarištu. Uniforma čini čovjeka drugačijim, ozbiljnijim Šta ćemo mi svakog slikat oprije ulaska u helikopter, kaže Žaja. Dodaje, kako je na sastancima u vatrogasnoj zajednici Dražen Slavica uvijek inzistirao da se na požarišta ne upućuju maloljetnici

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.