Hrvatski radio

Radio Zadar

Još je Austro-Ugarska htjela urediti Privlački jaz

07.12.2018.

14:38

Autor:

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Održavanje Dana pomorstva u Zadru bila je prigoda da ministar mora Oleg Butković potpiše ugovor o zajedničkom financiranju proširenja i produbljenja plovnoga kanala Privlački gaz, vrijednog 17,5 milijuna kuna.

On je između privlačkoga zatona i ninskoga zaljeva, te skraćuje i smanjuje plovidbu za jedanaest nautičkih milja i zaista to je veliki potencijal kako u pomorskom, tako i u turističkom pogledu da se taj projekt realizira, rekao je uz ostalo ministar mora.

Zadarski župan Božidar Longin tome je dodao kako kako Ministarstvo mora ima razumijevanja za projekte sa zadarskoga područja, te istaknuo kako je puno njih već u realizaciji. Otvorit ćemo Velebitski kanal, što je strašan turistički potencijal, koji je do sada bio, ajmo reći, neiskorišten, upravo zbog tog obilaska cijelog otoka Vira. Osim toga, "otvorit" ćemo i cijlu donju stranu otoka Paga, rekao je zadarski župan. 

U cijeli projekt uključena je i splitska tvrtka Plovput, čiji direktor Mate Perišić podsjeća da je plan proširenja Privlačkoga jaza stariji od stotinu godina. Ovaj plovni put još je prepoznala Austro-Ugarska. Imamo projektnu dokumentaciju, koja datira iz 1911. godine. Nisu je uspjeli napraviti, a nama je trebalo više od sto godina da počnemo, rekao je Perišić. 

Ministar je osim za Privlački gaz potpisao i Ugovor s ravnateljem Županijske lučke uprave Davorom Škibolom o dodatnih milijun kuna za obnovu rive u Turnju.  

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.