Hrvatski radio

Radio Zadar

Još jedan namet za male iznajmljivače?

21.09.2015.

18:23

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do kraja godine svi objekti koji se iznajmljuju morat će imati energetske certifikate.Zatekne li inspekcija apartman s turistima, koji nema potreban certifikat, vlasniku je zapriječena novčana kazna od pet do deset tisuća kuna.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prije dvije godine u naš Zakon o gradnji ugrađena je i europska direktiva o energetskoj učinkovitosti zgrada. Izmijenjeni zakon na snagu je stupio u siječnju prošle godine, osim u dijelu koji se odnosi iznajmljivanje. Svi iznajmljivači prostora, pa tako i u turističkom sektoru dužni su od 1. siječnja iduće godine zatražiti energetski certifikat kako bi izbjegli plaćanje novčanih kazni. To su dužni učinit vlasnici prostora i apartmana ukoliko se radi o zgradi koja se iznajmljuje i koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 metara četvornih, te ukoliko se radi o posebnom dijelu zgrade koji se iznajmljuje apartmanu i koji se  nalazi u zgradi  koja ima ukupnu korisnu površinu veću od 50 četvornih metara bez obzira na površinu apartmana. Za iznajmljivače koji do 1. siječnja ne pribave certifikat predviđene su novčane kazne - od 5 do 10 tisuća kuna za fizičke osobe, odnosno od 15 do 30 tisuća kuna za pravne osobe kao vlasnika zgrade.

Nadzor nad provedbom Zakona u tom dijelu provodi inspekcija nadležna za trgovinu. Na stranicama Ministarstva graditeljstva objavljeni su i ovlaštene osobe i tvrtke za certificiranje. Na zadarskom području ih je 26. 

Vlasnici apartmana već sada komentiraju kako je riječ o još jednom nametu, te se pitaju može li tako mali broj ovlaštenih osoba i tvrtki do kraja godine certificirati sve apartmane na zadarskom području. No, više od toga zanima ih i koliko će ih taj postupak u konačnici stajati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.