Hrvatski radio

Radio Zadar

Još jedan uspjeh hrvatske marikulture

12.02.2020.

12:44

Autor: SJM - FM

Ilustracija: Tomislav Miletić/ Pixsell

Ilustracija: Tomislav Miletić/ Pixsell

Foto: - / -

Jedna je od najtežih vrsta ribe za uzgoj jer je izrazito osjetljiv, proždrljiv je, uz to i kanibal, tako da će u konačnici ovog projekta to značiti da Cromaris može uzgajati bilo koju morsku ribu - naveo je za naš program direktor Cromarisa Goran Markulin.

Još 2013. godine Cromaris je eksperimentalno tržištu ponudio uzgojenog "cara od riba", raspitali smo se koliko su Cromarisovi stručnjaci razvili projekt . Direktor Goran Markulin podsjeća: Radili smo to  2013.g. Nismo bili na zadovoljavajućoj razini, pa smo ušli u izgradnju novog mrijestilišta u Ninu, a sada kako je u on u punom pogonu prošle smo godine ponovno krenuli u uzgoj zubaca.  Vrlo smo optimistični jer je razlika u znanju, u hrani, u nadzoru ribe, kvaliteti poslovnih procesa u Cromarisu sada i prije sedam godina ogromna, nadamo se da ćemo za godinu, godinu i pol tržištu moći ponuditi zubatac.

Zubatac je jedna je od najtežih vrsta ribe za uzgoj jer je izraziti kanibal i izrazito osjetljiva riba, tako da ako taj projekt bude uspješan to će značiti da Cromaris može uzgajati bilo koju morsku ribu. Zubaca ne uzgaja  nitko u svijetu trenutačno, osim Cromarisa. Bili su neki pokusni uzgoji u Turskoj koji su odustali - navodi Markulin.

Autohtoni Jadranski zubatac izmriješten je u mrijestilištu u Ninu a uzgaja se u kavezima koje Cromaris ima na više lokacija u zadarskom akvatoriju. Kako je  u uzgojnom procesu riješen problem njegove proždrljivosti odnosno kanibalizma pitali smo Markulina: 

Svaka riba je drugačija, bitno je da riba nije gladna, ako nije gladna onda se ne grize. Imamo naš odjel nutricionizma koji razvija sve hrane za ribu, kontroliramo koje su sastavnice  hrane. Hrana za zubaca ne može biti ista, mi prije sedam godina nismo imali znanje, tada smo davali zubacu hranu za orade i to se pokazalo vrlo loše. Danas  zubatac ima svoju hranu koja je razvijena samo za njega, po onome što on u prirodi jede, samim time je otporniji na bolesti i samim time dobivate veće preživljavanje, dobivate brži rast i dolazi do isplativosti uzgoja - pojasnio je direktor najvećeg hrvatskog uzgajivača ribe. 

Zadarski Cromaris je , javljali smo, prošle godine ostvario prihod od pola milijarde kuna, s rastom od 10-ak posto u odnosu na godinu dana ranije. Jedna od novih investicija bit će izgradnja najvećeg pogona za preradu bijele mediteranske ribe u Europi, u Gaženici. Cromarisova orada, brancin i hama već su ovjenčani europskim priznanjima za kvalitetu ( Superior Taste Award), nadajmo  se da će s „carem od riba“ hrvatska marikultura dobiti još jedno priznanje za pothvat u prehrambenoj industriji.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.