Hrvatski radio

Radio Zadar

Još jedna Gladuša iza nas

20.04.2016.

11:46

Autor: Jelena Tomac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Više od sedamdeset jedriličarskih ekipa iz Hrvatske i Slovenije okupilo se na sedmoj jedriličarskoj regati Gladuši u Salima na Dugom otoku. Sad već tradicionalnu regatu krstaša ove je godine pratilo sunce, ali i jak vjetar.

Obasjane prvim zrakama jutarnjeg sunca, spremne za polazak. Ove godine, rekordan broj, čak sedamdeset i tri jedrilice, krenule su u borbu s jugom.

Dvjesto nautičkih milja, od Sali, preko obližnjih otoka i otočića i natrag. Prva na cilj stigla je ekipa iz Splita.

Bilo je vjetra, bilo ga je nekima i više nego što triba al eto bilo je dobro za nas pogotovo bili smo prvi na kraju, guštali smo. - kaže Mirko Fatović, pobjednik Gladuše 2016.

Velik je ovo događaj za cijeli otok.

Svi se trudimo, svi s velikim guštom organiziramo, cijelo mjesto se uključilo, cijeli otok se uključio, mislim da imamo hit. - ističe Lucija Šišeta, organizatorica Gladuše 2016.

Trud se isplati, jer je u jedriličarskim krugovi ma saljska regata, osim po prekrasnom moru, suncu i dobrom vjetru poznata i kao jedna od najzabavnijih regata na Jadranu.

Regata je stvarno okrenuta prema druženju, prema dobrom provodu, poslužilo nas je i vrijeme, brodova koliko mi znamo je ovaj put rekordan broj i to je sve jedna draž i onda pogotovo kad pobjedite onda je to druga priča onda sigurno dolazite i dogodine. - dodaje Mirko Fatović.

Organizatorima, jedriličarskom klubu Guc, ne nedostaje ideja za detalje.

Imamo i mudante umjesto brojeva na jedru koje svaki skiper mora obuć i pokazat na cilju kako bi se prepoznao kako bi se znalo koji je brod koji došao u cilj. - objašnjava Lucija Šišeta.

A za prve u cilju, zanimljive nagrade - radovi lokalnih umjetnika i autohtoni proizvodi. Tradicionalan pozdrav Tovareće muzike označio je kraj službenoga dijela i početak zabave koja je trajala do kasnih noćnih sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.