Hrvatski radio

Radio Zadar

Još puno do pristupačnog turizma: Samo jedan apartman spreman za invalide

15.10.2020.

14:15

Autor: Filip Buzov

Hrvoje Jelavic/PIXSELL (ilustracija)

Hrvoje Jelavic/PIXSELL (ilustracija)

Foto: - / -

Međunarodni je dan bijelog štapa. Pristupačnost za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti i dalje je jedan od glavnih problema - upozorili su iz Udruge slijepih Zadarske županije koja broji 170 članova.

Ovoga puta apeliraju na postavljanje taktilnih trakana raskrižjima koje im pomažu u kretanju, ali i na druge površine tu se posebno navodi gradski most koji vodi na Poluotok. Kad hodam sa štapom preko mosta meni je problem pogoditi sredinu da ne idem ni lijevo ni desno, dakle da se tu napravi jedna taktilna traka, za to smo već dobili obećanje, ali se ono još nije realiziralo - kazao je dopredsjednika Udruge Nikola Vitlov.

Isto tako, naglašava i važnost osiguranja digitalne pristupačnosti, a kao pozitivan primjer navodi se nova službena Internet stranice zadarske Turističke zajednice koja je prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. No da još ima puno posla - govori i podatak koji je iznio Ante Galić iz TZ-a grada Zadra, a koji se odnosi na broj apartmana u gradu koji su prilagođeni osobama s invaliditetom. Od 3 i pol tisuće prijavljenih iznajmljivača, što je oko 7 tisuća apartmana u gradu Zadru, samo je jedan prilagođen za osobe s invaliditetom , što je nevjerojatna činjenica, i mi smo već pozvali internim putem, mailom , naše iznajmljivače koji žele da nam se jave, i mi bi potražili kanale kako to poboljšati, mislimo i financijske, možda i iz eu fondova na što su nas upozorili iz grada Zadra da postoje takve mogućnosti - kazao je Galić uz napomenu kako situacija tu nije idealna ni u zadarskim hotelima. 

Posla svakako ima, od zvučnih semafora do traka vodilja, a eu projekti poput TOURISM4ALL čiji je cilj pristupačni turizam i u kojem sudjeluje grad Zadar - svakako su dobrodošli ističu iz Udruge slijepih Zadarske županije.

 

dopredsjednik Udruge Nikola Vitlov i Ante Galić iz TZ-a grada Zadra

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.