Hrvatski radio

Radio Zadar

11:40 / 20.11.2019.

Autor: Radio Zadar

Još se ne zna koliko će poskupjeti odvoz smeća

Još se ne zna koliko će poskupjeti odvoz smeća

Još se ne zna koliko će poskupjeti odvoz smeća

Foto: - / -

Nova uredba o zbrinjavanju otpada i izračunu cijene odvoza otpada kućanstvima i poslovnim subjektima već je izazvala buru u javnosti, posebno zbog tzv. fiksnog dijela cijene. Iako su se mnoga komunalna društva, pa i zadarska Čistoća negativno očitovala o takvim odredbama, od toga se nije odustalo.

Tako će jednaku cijenu plaćati samac u 40 kvadrata i peteročlana obitelj u primjerice 200 kvadrata. Slična priča je i s gospodarskim sektorom. Direktor zadarske "Čistoće" Dragan Maračić u našem programu nije nam mogao reći koliko ćemo ubuduće konkretno plaćati: Mi imamo naš trošak nabavke kamiona, opreme, trošak djelatnika koji obavljaju taj posao, i zna se koliki je to trošak, nije to tajna. Sada ga moramo ravnopravno raspodijeliti na sve naše korisnike. To znači da će definitivno nekima pojeftiniti cijena usluge, nekima će ostati ista a nekima će morati poskupiti. U novoj uredbi je predviđeno da cijena bude implementirana u odluku Grada, odnosno jedinice lokalne samouprave i o njoj će se raspravljati na gradskim, odnosno općinskim vijećima. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.