Hrvatski radio

Radio Zadar

Još traju pregovori oko zadarskog proračuna, analitičar Marcelić smatra kako su svi došli do istog zaključka

12.12.2022.

16:09

Autor: Filip Buzov

GV Zadar

GV Zadar

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Još uvijek se vode pregovori oko novog zadarskog proračuna koji prelazi 100 milijuna eura. Kao i u slučaju rebalansa, pozivu zadarskog gradonačelnika odazvali su se vijećnici iz kluba HDZ-a i partnera, zatim SDP-a te vijećnik Domovinskog pokreta dr. Damir Biloglav. 

Prvi test za gradsko vijeće i gradonačelnika uspješno je položen - izglasavanjem rebalansa, no sad treba položiti i završni ispit u ovoj godini, a to je izglasavanje proračuna. Gradonačelnik Branko Dukić više je puta pozvao sve političke opcije da sudjeluju u pregovorima - no odjek je za sada i dalje isti. "Tim razgovorima nisu se svi odazvali, dakle odazvali su se klubovi HDZ-a, SDP-a, Domovinskog pokreta, dr. D.Biloglav - kazao nam je novoizabrani predsjednik kluba HDZ-a i partnera Bruno Milin uz napomenu kako će oni ispoštivati sve što se dogovori, a na naš upit komentirao je već neke poznate uvjete koje je postavio SDP poput smjene direktora  - Zadarskog sporta.
Kako sam ja tek sada izabran za predsjednika kluba, na to vam sada ne mogu odgovoriti, to će biti jasnije za dan, dva, tri ... Ma znate što je ovdje bitno, ovdje nema pobjednika, ovdje je pobijedio razum, treba gledati dugoročno, ciljeve dugog dometa, ulazimo i u eurozonu, ne smijemo se doći u vakuum prostor, da kasnimo, to nas vraća dva koraka unazad.

Bruno Milin, HDZ

Predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta i dalje čvrsto stoji iza svojih zahtjeva, a sve će detaljno ovih dana predstaviti i javnosti.


Pregovori još uvijek traju, ništa još nije finalizirano niti dogovoreno, očekujemo da HDZ ispuni sve ono što smo tražili od njih, prije svega ostavka ravnatelja ustanove Zadarski sport, instaliranje aplikacije za transparentan proračun koja je uostalom i kupljena, i ona mora biti javno dostupna građanima. Ma svih tih 12 prijedloga koje smo predložili gradonačelniku na tim sastancima, i dio su proračuna, te prijedloge ćemo predstaviti u idućim danima.

Daniel Radeta, SDP

Iako ne sudjeluju u pregovorima, očekuju se i amandmani Enija Meštrovića i Akcije mladih.  
A novi saziv zadarskog GV -a u kojem nitko nema većinu, po mnogočemu je jedinstven. Sjetimo se samo prošle godine i "zbrke" i nesuglasja oko amandmana - oko čega se lome koplja i u aktualnoj godini. Enio Meštrović redovito proziva gradonačelnika da nije ispunio ono što je potpisao, dok mu gradonačelnik odgovora kako to zakonski nije moguće.  Tu su i međusobne prozivke oporbenjaka tko pregovara s HDZ-om, tko želi ili ne želi nove izbore. Međusobnih prozivki nisu pošteđeni ni u redovima HDZ-HSP-SU. I tu ima prozivki kako se ne smije popuštati ultimatumima, svojevremeno Enia Meštrovića sada SDP-a. Mnogi su i dalje zatečeni odlaskom Damira Burčula iz HDZ-a, čiji nasljednik na mjestu predsjednika kluba, Bruno Milin danas kaže: To je njegova, odluka, on nabolje zna zašto je tako odlučio. Mislim kako će biti korektan kao vijećnik. A evo kako sve komentira politički analitičar Sven Marcelić

Meni se čini kako svjedočimo tome da su shvatili svi navedeni da neće biti izvanrednih izbora, da će zapravo biti osuđeni na kraj mandata i u principu se tu racionalnije postaviti nekako kooperativno nego ići na rušenje proračuna. Isto tako čini mi se da su svi proveli ispitivanje javnog mijenja, što vjerojatno nije dospjelo u javnost, a koji su pokazali kako bi novi izbori doveli samo do ponavljanja ove situacije,

Sven Marcelić, sociolog i politički analitičar

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.