Hrvatski radio

Radio Zadar

Josipa Rimac i Nataša Turbić zbog afere Vjetroelektrane ostaju u pritvoru

18.06.2020.

18:36

Autor: HINA

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u odbilo je prijedlog obrane bivše državne tajnice Josipe Rimac da je puste iz istražnog zatvora gdje je završila zbog sumnji za trgovanje utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti te davanje i primanje mita u aferi Vjetroelektrane.

Pored Rimac, odlukom izvanraspravnog vijeća suda u četvrtak, u pritvoru ostaju HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružici Njavro i šibenski poduzetnik Ante Sladić, dok je kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija pušten da se brani sa slobode, kazao je za Hinu glasnogovornik suda Krešimir Devčić.


Smijenjenoj državnoj tajnici Ministarstva uprave i nekadašnjoj kninskoj gradonačelnici jednomjesečni pritvor odredio je 30. svibnja sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer. Pritvor joj je, zajedno s još četvero osumnjičenika, određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Izvanraspravno vijeće je, međutim, u četvrtak odbilo žalbu DORH-a da se mjera odredi, ne samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, nego i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Izvanraspravno vijeće usvojilo je, pak, žalbu DORH-a u odnosu na osumnjičenike koji su u bijegu, vlasnika tvrtke C.E.M.P. Milenka Bašića i direktora te tvrtke Dragana Stipića. Njima dvojici je mjera istražnog zatvora određena i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Rimac i još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika sumnjiči se za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje mita i davanje mita za trgovanje utjecajem te primanje mita.

Pored spomenutih sedmero, prijavljeni su predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, šef splitske ispostave Hrvatskih šuma Ivan Melvan i direktor Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković.

Uz njih, prijavljeni su zagrebački poduzetnik Josip Ravlić, kninski poduzetnik Nikola Lapčić i smijenjena pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.