Hrvatski radio

Radio Zadar

Joško Klarić:Prije mene do unesrećenih je došao helikopter

19.09.2016.

16:37

Autor: HRT Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Joško Klarić, otac poginuloga Dina Klarića, tijekom svjedočenja u ponovljenom suđenju Draženu Slavici, u sudnici Županijskoga suda u Zadru ponovno je prepričao što se sve događalo kobnoga 30. kolovoza 2007. godine na Kornatu.

Ponovio je kako je još tijekom ukrcaja u helikopter i prije polaska na intervenciju na otok Kornat upozorio da na gašenje požara i desantiranje idu slabo odjeveni i obučeni vatrogasci, među kojima je bilo i maloljetnika. Iako se u javnosti otpočetka spominje da je upravo Klarić s dvojicom mladića iz DVD-a Zablaće prvi došao do unesrećinih, on je na prvoga dana ponovljenoga suđenja za kornatsku tragediju spomenuo helikopter, koji se u prethodnom sudskom postupku gotovo nije ni spominjao.

Dok sam išao s brda na koje sam se popeo iznad Lučice i kad sam išao prema Šipnati, prema njima, prema stradalima, i spuštao se prema Šipnati, ja sam vidio jedan helikopter, znam da je imao sajlu. Od dima i udaljenosti te konfiguracije tla, nisam vidio što je prevozio. Kad sam došao u Šipnatu u gostionu kod Vite Rameše i pomogao njima gasiti tamo, on mi je rako da je bio helikopter s bačvom (op.a. vjedrom za gašenje požara) i da je letio prema Velom vrhu, rekao je Klarić. Dodao je, kako je to čuo i od drugih koje je toga dana sreo na Kornatu, te podjsetio na iskaz Frane Lučića, u kojemu se također spominje helikopter. Klarić je ustvrdio da je taj helikopter prije njega bio iznad stradalih. On je očevidac prije mene. Nisam ja prva osoba koja ih je našla, ustvrdio je Klarić. 

Svjedok je u vezu s helikopterom doveo i razasute stvari i odjeću vatrogasaca na mjestu stradavanja. Kad sam došao na lice mjesta ja sam našao sve uneređeno, odjeću koju su oni skidali bila je isprevrtana. To se najbolje vidjelo iza stradalih kod kojih je bila stijena, a naročito kod moga sina Dina. Iza njega su bile stijene. Na sebi nije imao kapi odjeće, ni on, ni nitko od stradalih. A njegova odjeća skupa s kožom i prstima bila je zalijepljena po stijenama, potresno je posvjedočio Joško Klarić. Dodao je kako su lijeve čizme i cipele stradalih, pa čak i jedan potplat, bili uokolo i do četiri metra južnije od njih. To nije moglo prouzročiti ništa drugo nego rotacija elise, propelera helikoptera, zaključio je Klarić. 

---------------------------------------------------------

Kobnog dana prisjetio se i jedini preživjeli Frane Lučić. Kad smo se iskrcali iz helikoptera krenuli smo prema kruški s vodom, kazao je Lučić. Teren je bio težak, ja sam bio među zadnjima u grupi. Na pitanje tužitelja je li kad je došao nalet vatre osjetio miris benzina Lučić je rekao da nije. Osjetio sam strašnu toplinu te spustio vizir kacige. Tad sam začuo huk kao kad nešto brzo dolazi. Vatru nisam vidio dok me vrućina nije pogodila onda sam vidio frontu vatre ispred sebe koja je došla do mene u 10-ak sekundi – kazao je Frane Lučić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.