Hrvatski radio

Radio Zadar

Jubilarka i priznanja darivateljima krvi

26.10.2020.

12:54

Autor: Maja Savić

Jubilarka i priznanja darivateljima krvi

Jubilarka i priznanja darivateljima krvi

Foto: - / -

Pandemija nije spriječila zadarske dobrovoljne darivatelje krvi da i ove godine pristupe ovom humnom činu pa čak i pod mjerama izolacije. Dapače, osjećali su se još pozvanijim za pomoć. Danas su rekorderima podijeljena priznanja, njih 36 plus 3 veterana koja su ukupno dosad darivali preko 100 puta.

 


Damir Memeti 38 godina dariva krv a ove godine nije ga ništa spriječilo da ispuni normu pa čak i više od toga, jer bez te humane navike nikako ne može:

" Ove godine 4 - 5 puta sam darivao krv i mjere me nisu ometale, dapače sa radošću sam se javio".

Tu cjeloživotnu naviku često naslijede potomci tako da je dobrovoljan darivatelj posao i njegov sin.

Jakov Sorić pak još je jedan doajen sa 42 godine darivateljskog staža. Kaže da je sve počelo davno kada je jednoj djevojčici njegova krv spasila život a onda je sve preraslo u humanu naviku zbog čega je već dobio jubilarna priznanja za 35 i 55 pristupanja darivanju. Prisjeća se kako su umjesto u transfuzijskom odjelu zadarske bolnice krv iznimno darivali u HNK:

" U srcu korone išli smo u kazalište, potpisali neke papire, poštovali novu procedurru ali na kraju ispalo je dobro."

A povijest seže do 1953 - će kada je 25. listopada organizirano prvo darivanje krvi pod okriljem Crvenog križa u Hrvatskoj. Potrebe zadarske bolnice za krvnim pripavcima u prosjeku su od 5 i pol do 6 000 doza i unatoč korona krizi u prvih devet mjeseci prikupljeno je 4 800 a do kraja godine prijeći će brojku 7000 doza, ističe prvi čovjek zadarske organizacije Bore Galac:

" Što je više nego dobro obzirom da smo zbog karantene u srednjim školama na proljeće morali zaustaviti naše tradicionalne akcije darivanja."

Kako bi postali dio obitelji darivatelja svakako trebate savjet liječnika, jer postoje određena ograničenja za potencijalne darivatelje. Ako je sa vašim tlakom i stanjem organizma sve u redu, ne samo da ćete pomoći drugima već i sebi, jer darivajući obnavljate i vlastitu krv.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.