Hrvatski radio

Radio Zadar

09:17 / 26.05.2016.

Autor: HRT centar Zadar

Jubilarni susret ljubitelja Karla Maya i filmova o Winnetouu

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Filmovi o Winnetouu smatraju se najgledanijim filmovima svih vremena u Njemačkoj te da su ih obožavale generacije gledatelja i u mnogim drugim europskim zemljama. Proteklo je više od pola stoljeća od nastanka većine filmova a filmske lokacije u Hrvatskoj i dalje posjećuju brojni ljubitelji.

Ovogodišnjim Susretom koji se održava od 04.-11.lipnja  obilježavaju se brojne obljetnice: 

50 godina od nastanka dvaju filmova iz serijala filmova o Winnetouu – „Winnetou und das Halblut Apanatschi“ i „Winnetou und sein Freund Old Firehand“ 

10 godina od prvog organiziranog Susreta(1.Winnetou konvencija 2007.g., Jadran film), 

5 godina od početka obilježavanja zlatnih jubileja(50 godina od nastanka pojedinih filmova iz serijala) 

1.godišnjica smrti Pierra Bricea, francuskog glumca koji je utjelovio lik Winnetoua. 

Vrhunac programa odvijeti će se 06.lipnja na lokaciji Tulove grede, PP Velebit. 

U posebnom dijelu programa gosti će biti Hella Brice – supruga pokojnog Pierra Bricea te Martin Boetcher, skladatelja filmske glazbe koji po prvi put dolazi u Hrvatsku.  Sudjelovat će i glumica Uschi Glass (Apanatschi) te Marinko Ćosić (Happy). 

Poznato je da se filmovi o Winnetouu smatraju najgledanijim filmovima svih vremena u Njemačkoj te da su ih obožavale generacije gledatelja i u mnogim drugim europskim zemljama. Proteklo je više od pola stoljeća od nastanka većine filmova a filmske lokacije u Hrvatskoj i dalje posjećuju brojni ljubitelji.  S obzirom na novi serijal filmova snimljenih prošle godine također u Hrvatskoj, za očekivati je da će lik Winnetoua još dugo biti jedan od velikih promotora Hrvatske. 

Potaknuta kontinuiranim interesom posjetitelja za filmske lokacije, TZO Starigrad se posljednjih 10-ak godina aktivno bavi njegovanjem filmske baštine proizašle iz snimanja ne samo filmova o Winnetouu već i brojnih drugih filmskih ostvarenja na širem podvelebitskom području posljednjih 50 godina, te razvojem turističkog proizvoda TRAGOVIMA WINNETOUA temeljenog na kultnom serijalu o Winnetouu. 

Isti je stvaran u suradnji sa domicilnim turističkim subjektima,  posebice Bluesun hotelom Alan i uz potporu Ministarstva turizma i HTZ-e. Danas sadrži tematski turistički put, turističku kartu sa opisom filmskih lokacija, spomen prostor sa stalnim izložbenim postavom, tradicionalnu manifestaciju kojom smo ugostili brojne domaće i strane filmske djelatnike te predstavnike medija, izletnički program, tematske „tailor made“ aranžmane itd. 

Ovogodišnjem susretu će prisustvovati i značajan broj predstavnika stranih medija iz Njemačke i Austrije 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.